E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25197
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Tiesības mantot no tēva

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. janvārī, 2022
Andris

Mans tēvs nomira 2021. gada 3. decembrī. Mazdēls, kurš dzīvoja kopā ar viņu, neizsludināja pieteikšanos uz mantojumu. Nezinu, vai tēvs ir norakstījis mantojumu mazdēlam. Mēs tēvam esam 3 dēli. Vai varu pieteikties uz mantojumu kā neatraidāmais mantinieks?

A
atbild:
07. janvārī, 2022

Svarīgi ir atcerēties, ka Latvijas Republikā mantiniekiem ir pašiem jāpiesakās mantojumam pie notāra un tam ir ierobežots laiks.

Mantošanas iesniegumu mantinieks iesniedz zvērinātam notāram, kurš praktizē tajā apgabaltiesas darbības teritorijā, kur bija mantojuma atstājēja pēdējā deklarētā dzīvesvieta, bet, ja tā nav zināma, – pēc mantojamās mantas vai tās galvenās daļas atrašanās vietas.

Mantiniekam, ejot pie zvērināta notāra, līdzi jāņem: sava pase vai personas apliecība, mantojuma atstājēja miršanas apliecība, radniecību pierādošie dokumenti (dzimšanas apliecības, laulības apliecības), mantojamās mantas saraksts un novērtējums, ja mantots tiek arī kas cits bez nekustamā īpašuma. Ideāli – ja ir ziņas arī par visiem zināmajiem mantiniekiem. Ja vajadzīgie dokumenti nav pieejami, to sagādāšanu iespējams uzticēt zvērinātam notāram. Viņa rīcībā ir ne tikai vajadzīgās zināšanas, bet pieejami arī valsts reģistri.” Vairāk informācijas var atrast šeit.

Notāra konsultācijas un pakalpojumi ir pieejami arī attālināti vietnē www.latvijasnotars.lv.

Jums ir tiesības pieteikties mantojumam kā neatņemamās daļas tiesīgiem.

Civillikuma 423. pantā ir noteikts: “Neatņemamās daļas tiesīgie ir laulātais un lejupējie, bet, ja nav lejupējo, kas pārdzīvojuši mantojuma atstājēju, tad laulātais un tuvākās pakāpes augšupējie.”

Civillikuma 425. pantā ir noteikts: “Neatņemamā daļa ir puse no tās mantojuma daļas vērtības, kādu neatņemamās daļas tiesīgais manto pēc likuma. Šo daļu noteic pēc tā mantas sastāva un vērtības, kāds bijis testatora nāves dienā.”

Lūdzu, ņemiet vērā termiņu, kad jums ir jāpiesaka savas tiesības un mantojumu, proti, pēc Civillikumā 423. pantā noteiktā: ”Neatņemamās daļas tiesīgajam ir jāpiesaka sava tiesība uz neatņemamo daļu līdz uzaicinājumā noliktajam termiņam. Ja līdz šā termiņa notecējumam viņš savu tiesību nepiesaka, tad atzīstams, ka viņš no tās atteicies.”

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas