E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25133
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Vai atzīto paternitāti var apstrīdēt ar DNS testu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. decembrī, 2021
Ritvars

Labdien! Interesē šādas situācijas atrisinājums: kopš 2019. gada oktobra esmu bērna tēvs (reģistrējām bērnu dzimtsarakstu nodaļā), bērnam ir mans uzvārds, bet, laikam ejot, mani ir sākušas mākt šaubas par bērna radniecību ar mani, vēlos to pārbaudīt, veicot oficiālu DNS testu. Esmu noskaidrojis, kā tas notiek, bet galvenokārt mani interesē tas, vai es varu pilnībā atteikties no tēva tiesībām, pienākumiem, ja bērns nav mans. Ja jā, tad kādā ceļā? Ko es varu iesākt ar šo informāciju?

A
atbild:
02. februārī, 2022
Ilona Barkovska
juriste

No jautājuma izriet, ka persona labprātīgi atzina paternitāti, iesniedzot kopā ar bērna māti iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā. Ja personai pēc tam rodas šaubas par to, vai bērns ir viņa, paternitātes atzīšanu var mēģināt apstrīdēt tiesas ceļā, stingri ievērojot likumā noteiktus nosacījumus.

Civillikuma 156. panta pirmā daļa noteic, ka paternitātes atzīšanu tiesa var atzīt par neesošu tikai tad, ja persona, kas bērnu atzinusi par savu, nevar būt viņa bioloģiskais tēvs un bērnu atzinusi par savu maldības, viltus vai spaidu rezultātā. Šā panta otrā daļa noteic, ka apstrīdēt paternitātes atzīšanu var persona, kas paternitāti atzinusi, vai bērna māte divu gadu laikā, skaitot no dienas, kad viņi uzzināja par apstākļiem, kas izslēdz paternitāti.

Ja tiesas ceļā (ar spēkā stājušos spriedumu) paternitāti atzīs par neesošu, tad personai no tā brīža arī nebūs pamata realizēt aizgādības tiesības par bērnu.

Svarīgākie nosacījumi, kuri jāievēro, ir noilguma esamība vai neesamība, pierādījumi tam, ka persona nevar būt bērna bioloģiskais tēvs (kā pierādījumu var izmantot DNS testu), kā arī argumenti un pierādījumi tam, ka paternitātes atzīšana notika maldības, viltus vai spaidu rezultātā.

Plašs skaidrojums par to, kā apstrīdēt atzītu paternitāti un kādus nosacījumus šājā procesā jāņem vērā, ir pieejams portālā šeit.

Tāpat persona ir tiesīga vērsties pie jebkura ģimenes tiesību jomā praktizējoša zvērināta advokāta vai jurista, lai saņemtu individuālu konsultāciju, balstītu uz konkrētu faktisko apstākļu un dokumentu analīzi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas