E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25124
Lasīšanai: 3 minūtes

Vecāku pabalstu maksā līdz bērna viena gada vai pusotra gada vecumam

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. decembrī, 2021
Ance

Labdien! Vēlos uzdot jautājumu: pēdējo vecāku pabalstu par bērnu man izmaksās līdz 9. datumam par periodu no 01.04. līdz 11.04.2023., tātad pēdējā nauda būs līdz 9. maijam par periodu no 01.04. līdz 11.04.2023.? BKA ir līdz 14.06.2023. Paldies!

A
atbild:
03. janvārī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vecāku pabalstu piešķir uz tādu laika periodu, kādu pabalsta pieprasītājs norādījis, – vai nu līdz bērna viena gada vecumam, vai līdz bērna 1,5 gadu vecumam. Ja pabalstu izvēlas saņemt līdz bērna 1 gada vecuma sasniegšanai, pabalstu aprēķina 60% apmērā no saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas; ja pabalstu izvēlas saņemt līdz bērna 1,5 gadu vecuma sasniegšanai, to aprēķina 43,75% apmērā no vidējās iemaksu algas. Tas ir noteikts likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”. Lēmumā ir norādīts, līdz kuram datumam tiks izmaksāts vecāku pabalsts. Vecāku pabalstu piešķir par kalendāra dienām, izmaksā par iepriekšējo mēnesi.

Bērna kopšanas atvaļinājums, ko pieprasa darba devējam, var turpināties ilgāk nekā vecāku pabalsta izmaksa. Darba likums paredz darbiniekam 1,5 gadus ilgu bērna kopšanas atvaļinājumu līdz bērna astoņu gadu vecumam. Šo atvaļinājumu var izņemt pa daļām, var izmantot visu pusotru gadu uzreiz. Pieprasot darba devējam visu bērna kopšanas atvaļinājumu pēc dzemdību atvaļinājuma, ja vecāku pabalsts ir piešķirts līdz bērna 1,5 gadiem, tā arī sanāk, ka atvaļinājums turpinās apmēram divus mēnešus pēc bērna pusotra gada vecuma, kad jau beidzies vecāku pabalsta izmaksas laiks. Šo atvaļinājumu darba devējs neapmaksā.

Bērna kopšanas atvaļinājuma saistība ar vecāku pabalstu ir tā, ka vecāku pabalstu maksā pilnā apmērā, ja saņēmējs atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā. Ja vecāku pabalsta saņēmējs strādā (neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā), vecāku pabalstu maksā 30% apmērā no piešķirtā..

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas