E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25118
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Laulību var izšķirt pie notāra vai tiesā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. decembrī, 2021
Kristine

Labdien! Man jautājums: ja esmu deklarēta Ropažu novadā, kur man jāiet, ja gribu iesniegt pieteikumu par laulības šķiršanu? Un vai tad, ja šobrīd esmu bezdarbnieka statusā, man ir jāmaksā valsts nodeva pilnā apmērā?

A
atbild:
29. decembrī, 2021

Laulību ir iespējams šķirt divos veidos – pie zvērināta notāra vai tiesā.

Pie zvērināta notāra laulību var šķirt, ja jūs ar laulāto partneri abi vēlaties šķirties un ja:

  • jums nav kopīgu nepilngadīgu bērnu un nav kopīgas mantas;
  • jums ir kopīgs nepilngadīgs bērns vai kopīga manta un starp jums nepastāv strīds par kopīgā nepilngadīgā bērna aizgādību, saskarsmes tiesībām, bērna uzturlīdzekļiem un kopīgās mantas sadali (ja arī neesat vienojušies par visiem jautājumiem, tad arī varat vērsties pie zvērināta notāra, kas palīdzēs rast abām pusēm pieņemamu risinājumu).

Jāņem vērā, ka pie notāra būs jāvēršas kopīgi, lai notārs varētu notariāla akta formā sagatavot abpusēju gribas izteikumu par laulības šķiršanu.

Šādā gadījumā varat vērsties pie jebkura zvērināta notāra, vienojoties par vizīti. Notāru saraksts un atrašanās vietas ir pieejamas šeit

Laulību var šķirt gan klātienē, gan attālināti videokonferences režīmā (šeit ir pieejama informācija par nosacījumiem videokonsultācijai).

Zvērināta notāra atlīdzības takse par laulības šķiršanas lietas vešanu ir 71,14 eiro (ja nepieciešama notāra mediācija vienošanās panākšanai, tad par to maksājama papildus maksa pēc vienošanās ar notāru).

Ja jūs ar laulāto partneri nevarat vienoties par mantas sadali, bērnu aizgādību vai arī ja laulātais nepiekrīt laulības šķiršanai, tad laulības šķiršanu var pieprasīt tiesas ceļā, iesniedzot tiesā prasības pieteikumu par laulības šķiršanu.

Prasību pret fizisko personu ceļ tiesā pēc tās deklarētās dzīvesvietas, bet, saskaņā ar Civilprocesa likuma 28. panta astoto daļu prasību par laulības šķiršanu var celt tiesā pēc prasītāja (Jūsu) deklarētās dzīvesvietas, bet, ja tādas nav, – pēc prasītāja dzīvesvietas, ja:

  • pie prasītāja ir nepilngadīgi bērni;
  • laulība šķirama ar personu, kura izcieš sodu brīvības atņemšanas vietā;
  • laulība šķirama ar personu, kurai nav deklarētās dzīvesvietas un kuras dzīvesvieta nav zināma vai kura dzīvo ārzemēs.

Šeit ir pieejams tiesu meklētājs, kurā ievadot pilsētu vai novadu, tiek uzrādīta konkrētajai teritorijai piekritīgās tiesas kontaktinformācija (piemēram, Ropažu novads ir piekritīgs Rīgas rajona tiesai).

Valsts nodeva par prasības pieteikumu laulības šķiršanas lietās ir 145 eiro, bet par prasības pieteikumu laulības šķiršanas lietā ar personu, kas noteiktā kārtībā atzīta par bezvēsts promesošu, vai ar personu, kas notiesāta ar brīvības atņemšanu uz laiku, kas nav mazāks par trim gadiem, – 15 eiro.

Bezdarbnieka statuss vispārējā gadījumā neparedz nodevu samazinājumu laulības šķiršanas gadījumos, tomēr, ja laulība tiek šķirta tiesā, tad Civillprocesa likuma 43. panta piektā daļa paredz, ka prasībās par laulības šķiršanu pēc prasītāja lūguma tiesnesis atliek valsts nodevas samaksu vai sadala to termiņos, ja prasītāja aprūpē ir nepilngadīgs bērns.

Kā arī tiesai vai tiesnesim, ievērojot fiziskās personas mantisko stāvokli, ir tiesības pilnīgi vai daļēji atbrīvot to no tiesas izdevumu samaksas valsts ienākumos, kā arī tiesības atlikt valsts ienākumos piespriesto tiesas izdevumu samaksu vai sadalīt to termiņos (Civilprocesa likuma 43. panta ceturtā daļa).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas