E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25111
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kā nosaka maternitātes pabalstu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. decembrī, 2021
Jautājumiņi

Labdien! Vēlos noskaidrot savu situāciju par maternitātes pabalstu otrajam bērnam, kā tas tiks aprēķināts. Pirmais bērns piedzima 2020. gada 10. februārī. Līdz 03.09.2021. biju bērnu kopšanas atvaļinājumā. Atsāku strādāt ar 04.09.2021., tagad došos dekrētā ar otru bērnu no 03.01.22., kopumā šobrīd darbā esmu nostrādājusi no 04.09.2021. līdz 03.01.22. Visu bērnu kopšanas atvaļinājumu laiku esmu bijusi darba attiecībās. Pirmajam bērnam vēl nav 3 gadu, saprotu, ka bērnu vecāku pabalsts nemainās, bet kā tagad tiks aprēķināts maternitātes pabalsts? Paldies.

A
atbild:
29. decembrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalstam aprēķina vidējo apdrošināšanas iemaksu algu par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā tiek piešķirts grūtniecības atvaļinājums. Noteiktajā 12 mēnešu periodā neieskaita pārejošas darba nespējas dienas, par kurām izmaksāts slimības pabalsts (darba nespējas lapa B), grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, kā arī bērna kopšanas atvaļinājuma kalendāra dienas.

Ja nākamais dekrēta atvaļinājums sāksies janvārī (izsniegta darbnespējas lapa grūtniecības atvaļinājumam), tad maternitātes pabalsta aprēķinam netiks ņemts vērā janvāris, decembris un novembris. Aprēķinot vidējo apdrošināšanas iemaksu algu maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai, tiks ņemti vērā mēneši un ienākumi, ko guvāt strādājot 12 mēnešu periodā.

Ja vēlaties iegūt detalizētāku informāciju savā konkrētajā dzīves situācijā, ieteicams sazināties ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru: rakstot uz konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz 64507020.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas