E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25099
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1
1
1

Pamatojums īres dzīvokļa turpmākas lietošanas atteikumam jānoskaidro pašvaldībā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. decembrī, 2021
Inese

Līdz 2012. gadam dzīvoju denacionalizētā mājā. Dzīvoklis tika piešķirts PSRS laikos. Kad īpašnieki izveidoju situāciju, kad mājā nebija iespējams dzīvot, pašvaldība visiem iedzīvotajiem iedeva dzīvokļus ar “palīdzības” statusu, tobrīd neizskaidrojot, ka dzīvoklis ir tikai uz pagaidu laiku. Tagad mums dzīvokļi jāatbrīvo, jo neatbilstam statusam, lai varētu pretendēt uz “palīdzības” dzīvokli. Vai mums pienākas denacionalizācijas kompensācija, lai varētu iegādāties mājvietu? Pašvaldībā esam vērsušies, bet pašvaldība atsaka it visā. Esam ģimene ar nepilngadīgu bērnu.

A
atbild:
11. janvārī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” ir noteiktas iedzīvotāju grupas, kurām pašvaldība piešķir īres tiesības un kādās situācijās, visbiežāk šī palīdzība ir paredzēta sociāli mazaizsargāto iedzīvotāju grupām.

Likuma normas vairākos gadījumos nosaka pašvaldībai tiesības (nevis pienākumu) palīdzēt ar mājokli iedzīvotājiem, tajā skaitā pašvaldības domei ir tiesības pirmām kārtām ar dzīvokli nodrošināt arī personas, kuras dzīvo denacionalizētā vai likumīgajam īpašniekam atdotā mājā un lietojušas dzīvokli līdz īpašuma tiesību atjaunošanai.

Nosacījumus personu nodrošināšanai ar dzīvojamo telpu, kā arī kārtību, kādā tās tiek atzītas par tiesīgām saņemt palīdzību, nosaka attiecīgā pašvaldības dome saistošajos noteikumos.

Izīrējot dzīvojamo telpu, pašvaldības dome vai tās deleģēta institūcija nosaka, uz kādu termiņu slēdzams īres līgums.

Likumā pašvaldībai ir arī noteiktas tiesības (nevis pienākums) domes saistošajos noteikumos paredzētajā kārtībā un apmērā piešķirt vienreizēju dzīvojamās telpas atbrīvošanas pabalstu personām, kuras atbrīvo dzīvojamo telpu, kura atrodas denacionalizētā vai likumīgajam īpašniekam atdotā mājā un kuru tās ir lietojušas līdz īpašuma tiesību atjaunošanai.

Ja pašvaldībā šāda iespēja pastāvēja, tad to varēja izmantot tad, kad dzīvojamās telpas denacionalizētā mājā bija jāatstāj.

Īrnieka tiesībām un pienākumiem, kā arī līguma darbības laikam un nosacījumiem ir jābūt fiksētiem īres līgumā.

Lai saņemtu no pašvaldības konkrētu un argumentētu atbildi par situācijas iespējamo risinājumu vai atteikumu un pamatojumu, ir jāvēršas tajā ar rakstisku iesniegumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas