E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25097
Lasīšanai: 3 minūtes

Sociālā dzīvokļa izīrēšanas nosacījumus nosaka pašvaldība

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. decembrī, 2021
Tatjana Karjakina

Sociālo divistabu dzīvokli saņēma ģimene (māte pensionāre, meita invalīde). Pašlaik dzīvoklī faktiski dzīvo trīs cilvēki: māte, meita un otrās citur dzīvojošās meitas mazdēls (arī invalīds). Mazdēls ir deklarēts šajā dzīvokli. Vai pēc mātes un meitas miršanas mazdēls varēs paturēt savā lietošanā šo dzīvokli? Kurā iestādē viņam jāvēršas ar šo problēmu?

A
atbild:
29. decembrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālais dzīvoklis ir pašvaldības īpašumā esošs dzīvoklis vai pašvaldības nomāts dzīvoklis, kuru izīrē personai (ģimenei), kas, ievērojot likuma “Par sociālajiem dzīvokļiem un sociālajām dzīvojamām mājām” nosacījumus, atzīta par tiesīgu īrēt šādu dzīvokli. Līdz ar to īrnieks nevar ar to rīkoties pēc sava prāta.

Kārtību, kādā personu (ģimeni) atzīst par tiesīgu īrēt pašvaldības sociālo dzīvokli, nosaka attiecīgās pašvaldības dome.

Sociālo dzīvokli nodod lietošanā uz sociālā dzīvokļa īres līguma pamata. Īres līgumu noslēdz uz laiku, kas nav ilgāks par sešiem mēnešiem, un to atjauno, ja pēc līguma termiņa izbeigšanās īrnieks un viņa ģimenes locekļi nav zaudējuši tiesības īrēt sociālo dzīvokli.

Pašvaldības institūcijai ir tiesības atteikt sociālā dzīvokļa īres līguma atjaunošanu, ja persona (ģimene) zaudējusi tiesības īrēt sociālo dzīvokli.

Sociālā dzīvokļa īrniekam nav tiesību īrēto dzīvokli privatizēt, iegūt īpašumā līdz dzīvojamās mājas privatizācijai, mainīt, nodot apakšīrē citai personai, iemitināt tajā citas personas, izņemot savu laulāto, kā arī savus un laulātā nepilngadīgos bērnus.

Arī tas noteikts likumā Par sociālajiem dzīvokļiem un sociālajām dzīvojamām mājām.

Tātad, ja vēlaties uzzināt par sociālā dzīvokļa īrēšanas tiesībām, jāvēršas savā pašvaldībā, kura ir īpašnieks dzīvoklim.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas