E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25096
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Parādniekam ir tiesības iepazīties ar izpildu lietas materiāliem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. decembrī, 2021
Aigars

Labdien! Uzturlīdzekļus apzinīgi, godprātīgi un pilnā apmērā maksāju tiesu izpildītājam. Viņa man raksta summu, ko esmu parādā viņai par lietas administrēšanu jeb kaut kā tā, precīzi neatceros viņas formulējumu. Vai man ir kaut kādas iespējas un/vai tiesības pieprasīt paskaidrot, kā, no kā un kādā veidā šī summa ir izveidojusies? Ja jā, lūdzu, uzrakstiet, uz kādiem likuma pantiem man balstīt savu pieprasījumu. Es to jums jautāju tāpēc, ka konkrētais tiesu izpildītājs ir ļoti slikts cilvēks, par viņu esmu dzirdējis tikai un vienīgi sliktas atsauksmes no godprātīgiem maksātājiem, un es personīgi viņai absolūti un nemaz neuzticos. Paldies!

A
atbild:
08. februārī, 2022

Tiesu izpildītājs par savu darbu var ieturēt sprieduma izpildes izdevumus.

Civilprocesa likuma 568. panta pirmā daļa nosaka: sprieduma izpilde notiek uz parādnieka rēķina. Pēc tam, kad izpildu dokuments iesniegts izpildei, sprieduma labprātīga izpilde vai sprieduma izpilde tieši piedzinējam neatbrīvo parādnieku no sprieduma izpildes izdevumu atlīdzināšanas.

Civilprocesa likuma 621. panta pirmā daļa nosaka: no summas, ko tiesu izpildītājs piedzinis no parādnieka, vispirms sedz sprieduma izpildes izdevumus.

Tiesu izpildītāja izdevumu apmēru nosaka Ministru kabineta 2012. gada 26. jūnija noteikumi Nr. 451 “Noteikumi par zvērinātu tiesu izpildītāju amata atlīdzības taksēm”.

Parādniekam ir tiesības iepazīties ar izpildu lietas materiāliem un lūgt, lai viņam tiktu izskaidroti visi neskaidrie jautājumi saistībā ar piespiedu izpildes procesu.

Tiesu izpildītāju likuma 160.1 panta normas nosaka:

(1) Zvērināts tiesu izpildītājs lietvedībā esošās informācijas izsniegšanu un iepazīšanos ar izpildu lietvedībā esošajiem dokumentiem nodrošina piedzinējam, parādniekam un šajā likumā un Civilprocesa likumā noteiktajos gadījumos arī citām personām. Zvērināts tiesu izpildītājs, pamatojoties uz personas rakstveida iesniegumu, var izsniegt savā lietvedībā esoša dokumenta atvasinājumu vai informatīvu izziņu.

(2) Šā panta pirmajā daļā minētajām personām ir tiesības iepazīties ar izpildu lietu, izdarīt no tās izrakstus un izgatavot kopijas zvērināta tiesu izpildītāja, viņa palīga vai zvērināta tiesu izpildītāja darbinieka klātbūtnē. Persona, kura iepazīstas ar izpildu lietu, sniedz rakstveida apliecinājumu, ka ar iegūto informāciju par izpildu lietu un tās dokumentu saturu netiks veiktas tādas darbības, kuras būtu pretrunā ar normatīvajos aktos noteikto regulējumu fiziskās personas datu aizsardzības jomā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas