E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25065
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai aizgājēja noslēgtie līgumi paliek spēkā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. decembrī, 2021
Dainis

Labdien! Jautājums par zemes nomas tiesībām. Situācija: ģimenē ir 3 bērni, tēvam pieder lauksaimniecības zeme, un, lai izvairītos no konflikta starp bērniem, viens no dēliem noslēdz līgumu ar tēvu par zemes daļas iznomāšanu uz 20 gadiem, apstiprinot līgumu pie notāra. Vai pēc pēkšņas tēva aiziešanas šis līgums ir spēkā, ja mantojums netika sadalīts pirms aiziešanas? Un kas notiek ar zemes pilnvarojuma tiesībām dēlam, ja tādas tika apstiprinātas pie notāra, kad tēvs vēl bija dzīvs? Vai tas kaut ko maina mantojuma sadalīšanas kārtībā?

A
atbild:
05. janvārī, 2022

Juridiski viens no mantiniekiem ir arī zemes daļas nomnieks, un tie ir dažādi juridiski statusi.

Tā saskaņā ar Civillikuma 382. pantu: “Mantojums ir kopība, kurā ietilpst visa kustamā un nekustamā manta, kā arī citiem atdodamās tiesības un saistības, kas mirušam vai par mirušu izsludinātam piederējušas viņa patiesās vai tiesiski pieņemamās nāves laikā. Šajā ziņā mirušo vai par mirušu izsludināto sauc par mantojuma atstājēju.”

Tā kā aizgājējs nav atstājis testamentu, tad spēkā ir likumiskā mantošana. Tātad zemes nomas līgums ir spēkā.

Iznomātā zeme arī ir mantojuma daļa, tikai tēva vietā tagad šo zemi ir mantojuši visi 3 dēli. Tā arī ir spēkā zemes nomas līgums, kuru puses vienojoties var grozīt vai pārtraukt.

Iespēja vienpusēji atkāpties no līguma ir noteikta Civillikuma 1589. pantā, kas noteic, ka vienpusēja atkāpšanās no līguma ir pieļaujama tikai tad, kad tā pamatota ar paša līguma raksturu vai kad to zināmos apstākļos atļauj likums, vai arī kad tāda tiesība bijusi noteikti pielīgta.

Ja puses nevar vienoties par nomas līguma pārtraukšanu, ar prasību atkāpties no spēkā esošā zemes nomas līguma ir iespēja vērsties tiesā civiltiesiskajā kārtībā. Prasība tiesā ir ceļama atbilstoši Civilprocesa likuma noteikumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas