E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2505
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Politika

Tautību var mainīt vienu reizi pēc pilngadības sasniegšanas

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūnijā, 2013
Elīna

Vai es varu nomainīt savu tautību un kā to var izdarīt?

A
atbild:
21. jūnijā, 2013
Laura Platace
LV portāls

Personai ir iespējams nomainīt tautību. Tautības maiņas kārtību nosaka Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likums.

Likuma 3.pants paredz, ka iemesli tautības maiņai var būt šādi:

  • Persona, kura ir Latvijas pilsonis, nepilsonis vai kurai Latvijas Republikā piešķirts bezvalstnieka statuss, ir tiesīga vienu reizi mainīt tautības ierakstu pret savu tiešo augšupējo radinieku tautību divu paaudžu robežās, ja tā sasniegusi 15 gadu vecumu un var pierādīt savu radniecību ar minētajām personām.
  • Persona, kuras tautības ieraksts mainīts pirms pilngadības sasniegšanas, ir tiesīga mainīt tautības ierakstu arī pēc pilngadības sasniegšanas, ievērojot pirmajā punktā ietvertos nosacījumus.

 Personai, kura vēlas mainīt savu tautības ierakstu, jebkurā pašvaldības dzimtsarakstu nodaļā ir jāiesniedz rakstveida iesniegums, kurā ir jānorāda tautības ieraksta maiņas iemesls. Iesniegumam ir jāpievieno

  • tēva vai mātes dzimšanas apliecība vai izraksts no dzimšanas reģistra, kas pierāda personas radniecību ar tiešajiem augšupējiem radiniekiem, un dokumentus, kuri apstiprina šo personu tautību;
  • izglītības dokumentu vai citu dokumentu, kas apliecina augstākajai (trešajai) pakāpei atbilstošu personas valsts valodas prasmi, bet gadījumos, ja persona ir 1.grupas invalīds, kam invaliditāte piešķirta bez termiņa ierobežojuma, 2. vai 3.grupas redzes, dzirdes vai runas invalīds vai ir vecāka par 75 gadiem, — izglītības dokumentu vai citu dokumentu, kas apliecina vidējai (otrajai) pakāpei atbilstošu personas valsts valodas prasmi, ja persona vēlas pašreizējo tautības ierakstu mainīt pret tautības ierakstu “latvietis”.

Lēmumu par personas tautības maiņu pieņem Tieslietu ministrijā. Lēmumu pieņem viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas