E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25031
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Laulības šķiršanas procesā ir nepieciešama abu laulāto klātbūtne

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. decembrī, 2021
Anna

Labdien! Man uzturlīdzekļus maksā valsts, vairāk nekā gadu, jo pats tēvs oficiāli vispār nestrādā, teorētiski nolaidies līdz tādam līmenim, ka nav kur dzīvot viņam, par bērnu, protams, nerūpējas. Kā es varu no viņa izšķirties oficiāli, ja viņš nenāks nedz pie notāra, nedz uz tiesu, speciāli spītēsies un neko nedarīs? Vai ir iespējā izšķirties bez viņa klātbūtnes?

A
atbild:
03. janvārī, 2022
Olga Lauva
juriste

Strīda gadījumā laulību var izšķirt tikai tiesa atbilstoši Civillikuma 85. pantam. Laulības šķiršanas procesā ir nepieciešama abu laulāto piedalīšanās un klātbūtne. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 236. panta pirmo daļu laulības šķiršanas lieta izskatāma, piedaloties abām pusēm. Ja atbildētājs bez attaisnojoša iemesla neierodas pēc tiesas uzaicinājuma, ja tas nosūtīts uz oficiālo elektronisko adresi vai ierakstītā pasta sūtījumā, viņu var atvest uz tiesu piespiedu kārtā (Civilprocesa likuma 236. panta otrā daļa).

Civilprocesa likuma 236. panta turpmākās panta daļas paredz: ja viena no pusēm dzīvo tālu vai cita iemesla dēļ nevar ierasties pēc tiesas uzaicinājuma, tad tiesa var atzīt, ka lietas izskatīšanai pietiek ar šīs puses rakstveida paskaidrojumiem vai tās pārstāvja piedalīšanos.

Ja atbildētāja dzīvesvieta nav zināma vai tā neatrodas Latvijā, lietu var izskatīt bez atbildētāja piedalīšanās, ja viņš likumā noteiktajā kārtībā ir aicināts uz tiesu.

Lietā par laulības šķiršanu vai neesamību puses pārstāvim jābūt speciāli pilnvarotam šīs lietas vešanai. Pilnvarojums par pārstāvību laulības šķiršanas vai neesamības lietā attiecas arī uz visiem citiem ar to saistītajiem prasījumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas