E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24995
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
4
1
4

Piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanas likums attiecas uz privatizētu dzīvokļu īpašumiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. decembrī, 2021
Kaža

Labdien! Vai likumprojekts par piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanu privatizētajās daudzdzīvokļu mājās ir attiecināms arī uz garāžu ēkām, kuras pašreiz atrodas uz privātas zemes?

A
atbild:
29. decembrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Iespējas izbeigt dalīto īpašumu no 2023. gada regulēs Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likums.

Likumā noteikta kārtība, kādā īstenojams vienota īpašuma izveidošanas process piespiedu dalītā īpašuma gadījumā, ja uz citai personai piederoša zemes īpašuma atrodas daudzdzīvokļu māja ar privatizētu dzīvokļu īpašumiem. Daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašumu īpašniekiem būs tiesība izpirkt atsavināmo zemi šajā likumā noteiktajā kārtībā. Likumā noteikts, ka atsavināmā zeme ir atbilstoši dzīvojamo māju privatizāciju regulējošiem normatīvajiem aktiem noteikts dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamais zemesgabals daļā, kas sakrīt ar piespiedu dalītā īpašuma zemesgabalu.

Saistībā ar dalīto īpašumu situācijām pieņemtais vēl viens likums – grozījumi likumā “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību”. Šajā likumā dalītā īpašuma situācijās noteikts vienots – 4% likumiskais maksājums – no lietošanā esošās zemes kadastrālās vērtības gadā. Grozījumos ir noteikti vairāki posmi, kad jaunās normas par 4% maksājumu stāsies spēkā: no 2022. gada 1. janvāra – dalītā īpašuma gadījumiem, kuros šajā brīdī pušu attiecības neregulē spēkā esošs nomas līgums vai tiesas spriedums; no 2023. gada 1. janvāra – tiem gadījumiem, kuros pušu attiecības ir regulētas ar nomas līgumu vai tiesas spriedumu; no 2024. gada 1. janvāra – gadījumiem, kuros dalītā īpašumā esoša zeme pieder publiskai personai (valstij vai pašvaldībai).

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas