E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24992
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja nomnieks trīs gadus nav maksājis nomas maksu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. decembrī, 2021
Dace

Labdien! Kā rīkoties, ja ir noslēgts nomas līgums par zemi starp fizisku personu un juridisku? Juridiskā persona pēdējo triju gadu laikā nav maksājusi nomas maksu, aizbildinoties, ka nav līdzekļu, kā arī iznomātā teritorija no juridiskās personas puses nav tikusi kopta visi šo laiku, uz zemes stāv nesavākti būvniecības atkritumi. Ar ko sākt, lai no SIA puses atgūtu nesamaksātos naudas līdzekļus un piespiestu šo SIA sakopt iznomāto teritoriju?

A
atbild:
17. decembrī, 2021

Tātad runa ir par civiltiesiskajām attiecībām, konkrēti Civillikuma ceturto daļu “Saistību tiesības”.

Civillikuma 2141. pantā ir noteikts: “Nomniekam un īrniekam jāsamaksā nomas un īres maksa līgumā noteiktos termiņos; novilcinot maksājumus, viņam jāmaksā nokavējuma procenti.”

Tāpat nomniekam ir jāsakopj teritorija, proti, tai jābūt tādā stāvoklī, par kuru jūs esat vienojušies, noslēdzot līgumu:

Civillikuma 2128. pantā ir noteikts: “Abām pusēm jāpiegriež no līguma izrietošām saistībām visa tā rūpība, kādu pēc taisnības var no viņām prasīt, it sevišķi lietas glabāšanas ziņā. Tādēļ viņas atbild viena otrai par katru zaudējumu, kas noticis viņu ļaunprātības vai neuzmanības dēļ, un tikai nejauši zaudējumi nevienam nav jāatlīdzina.”

Ja nomnieks nepilda nomas līgumā noteikto labprātīgi, jums ir tiesības vērsties ar prasības pieteikumu tiesā.

LV portālā ir pieejams skaidrojums par to, kā sagatavot prasības pieteikumu tiesai.

Pievērsiet uzmanību tam, ka “labs prasības pieteikums sastāv no trīs būtiskām daļām noteiktā secībā: hronoloģiska būtisko faktu izklāsta, prasījuma juridiskā pamatojuma un lūguma daļas. Prasības pieteikumā jāiekļauj tikai būtiskie fakti, kas palīdz pierādīt prasības pamatotību”.

Tātad prasības pieteikumā jums ir jāiekļauj pamatojumu daļā noslēgtais nomas līgums, pierādījumi tam, ka nomnieks nemaksāja nomas maksu (pievienojiet e-pasta vēstuļu kopijas, sarakstes izdrukas un citus pierādījumus). Lūgumu daļā sarēķiniet pieprasāmo parādu summu, kā arī norādiet, piemēram, bankas konta numuru, uz kuru ir jāpārskaita parāds.

Prasības pieteikumu tiesai ir iespējams iesniegt elektroniski šeit.

Cits variants ir panākt vienošanos ar nomnieku pārrunu ceļā un noslēgt papildu vienošanos par parādu nomaksu rakstiski, norādot konkrētu datumu, līdz kuram parāds ir jāsamaksā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas