E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24986
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Noilgums Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja regresa prasībai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. decembrī, 2021
ANDRIS

2021. gada 28. jūnijā Latvijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas birojs ir iesniedzis prasību tiesā, lai piedzītu no manis izmaksāto prēmiju par avāriju 2007. gadā. Viņi nekad ar mani nav sazinājušies. Vai šajā gadījumā nav iestājies noilgums?

A
atbild:
16. decembrī, 2021
Sandis Zellis
jurists

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja tiesības iesniegt regresa prasību detalizēti ir noteiktas Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likuma 41. pantā. Minētā likuma 39. panta ceturtā prim daļa noteic, ka visas prasījuma tiesības, kas izriet no šā likuma vai apdrošināšanas līguma, izbeidzas, ja apdrošinājuma ņēmējs, apdrošinātais, apdrošinātājs vai jebkura cita persona tās pienācīgi neizmanto triju gadu laikā un šajā likumā nav noteikts cits noilguma termiņš.

Tādējādi pirmšķietami ir konstatējams likumā noteiktais vispārīgais noilgums šādas prasības celšanai, tomēr, nezinot konkrētās situācijas apstākļus, tostarp, uz kāda pamata celta šāda prasība, nav iespējams sniegt viennozīmīgu atbildi.

Piemēram, ja Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs atbilstoši minētā likuma 41. panta ceturtajai daļai ir veicis apdrošināšanas atlīdzības izmaksu, bet pēc tam ir konstatēti fakti, kuri nebija zināmi, bet kuriem būtu bijusi būtiska nozīme, pieņemot lēmumu par apdrošināšanas atlīdzības izmaksu, birojam ir tiesības pieprasīt, lai apdrošināšanas atlīdzības saņēmējs atmaksā tam nepamatoti izmaksāto apdrošināšanas atlīdzību vai tās daļu, pamatojoties uz Civillikumā noteiktajām atprasījuma tiesībām. Šādā gadījumā piemērojams Civillikumā noteiktais noilguma termiņš – vispārīgi visas saistību tiesības, kuras nav noteikti izņemtas no noilguma ietekmes un kuru izlietošanai nav likumā noteikti īsāki termiņi, izbeidzas, ja tiesīgā persona tās neizlieto desmit gadu laikā (minētā likuma 1895. pants). Turklāt atbilstoši minētā likuma 1896. pantam šāds termiņš ir skaitāms no brīža, kad konstatēti jaunatklātie fakti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 65 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas