E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24976
Lasīšanai: 5 minūtes
6
6

Vai sieviete drīkst uzreiz nedoties grūtniecības atvaļinājumā un turpināt strādāt

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. decembrī, 2021
Elīna

Labdien! Vēlējos precizēt jautājumu par to, vai ir iespēja saņemt maternitātes pabalstu pilnā apmērā, ja pēc tam, kad ārsts ir izsniedzis B lapu, es darba devējam neuzrakstu iesniegumu par došanos pirmsdzemdību atvaļinājumā, bet turpinu strādāt. Interneta resursos pieejamā informācija nedod skaidru atbildi, tāpēc vēlos noskaidrot, vai situācijā, ja es turpinu saņemt algu (ienākumus), par to laiku, kamēr strādāju, man tiks atrēķināta daļa no maternitātes pabalsta? Vai arī tomēr es to saņemšu pilnā apmērā, piemēram, par visām 70 dienām, pat ja pirmsdzemdību atvaļinājums reāli būs īsāks? Paldies!

A
atbild:
17. decembrī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Sievietes tiesības uz grūtniecības atvaļinājumu nosaka Darba likuma 154. pants:

  • grūtniecības atvaļinājumu (56 kalendāra dienas) un dzemdību atvaļinājumu (56 kalendāra dienas) aprēķina kopā un piešķir 112 kalendāra dienas neatkarīgi no tā, cik grūtniecības atvaļinājuma dienas izmantotas līdz dzemdībām;
  • sievietei, kurai sakarā ar grūtniecību medicīniskā aprūpe uzsākta ārstnieciski profilaktiskajā iestādē līdz 12. grūtniecības nedēļai un turpināta visu grūtniecības laiku, piešķir 14 dienas ilgu papildatvaļinājumu, pievienojot to grūtniecības atvaļinājumam un aprēķinot kopā 70 kalendāra dienas;
  • grūtniecības, dzemdību vai pēcdzemdību sarežģījumu dēļ, kā arī tad, ja dzimuši divi vai vairāki bērni, sievietei piešķir 14 dienas ilgu papildatvaļinājumu, pievienojot to dzemdību atvaļinājumam un aprēķinot kopā 70 kalendāra dienas.

Iepriekšminēto atvaļinājumu piešķiršanas pamats ir ārsta izsniegta slimības lapa B. Šos atvaļinājumus apmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, piešķirot maternitātes pabalstu, ko izmaksā divās daļās – pirms un pēc dzemdībām, kad slimības lapa B tiek iesniegta.

Darba likuma 37. panta septītā daļa noteic, ka darba devējam ir aizliegts nodarbināt grūtnieci divas nedēļas pirms paredzamajām dzemdībām un sievieti divas nedēļas pēc dzemdībām. Paredzamo dzemdību laiku un dzemdību faktu apstiprina ārsta atzinums.

Tādējādi, ja sieviete labi jūtas un pati tā vēlas, viņa var nedoties grūtniecības atvaļinājumā uz 56 (vai attiecīgi 70) dienām pirms dzemdībām, bet strādāt vēl kādu laiku, taču ne ilgāk kā divas nedēļas pirms paredzētā dzemdību datuma.

Grūtniecības atvaļinājuma apmaksu skaidro VSAA Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākās eksperte Ilze Paleja:

„Tas, ka esat izlēmusi neizmantot visu grūtniecības atvaļinājumu un par to vienojusies ar darba devēju, neietekmēs darbnespējas lapas izsniegšanas periodu. Taču šobrīd spēkā esošais normatīvais regulējums paredz, ka maternitātes pabalstu piešķir par grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laiku, ja sieviete neierodas darbā un negūst darba ienākumus. Tas nozīmē, ka par to grūtniecības atvaļinājuma laiku, kad esat nolēmusi strādāt un saņemsiet darba algu, maternitātes pabalstu nevarēs piešķirt. Tāpēc iesniedzot VSAA iesniegumu maternitātes pabalsta piešķiršanai, jums papildus būs jānorāda laika periods, kad neatradīsieties grūtniecības atvaļinājumā, bet veiksiet darba pienākumus. Maternitātes pabalsts jums tiks aprēķināts par tām grūtniecības atvaļinājuma dienām, kurās patiešām atradīsieties grūtniecības atvaļinājumā.

Nosakot maternitātes pabalsta apmēru, vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 mēnešu periodu, kas beidzies divus mēnešus pirms mēneša, kurā sācies grūtniecības atvaļinājums, tas ir, izsniegta darbnespējas lapa B sakarā ar grūtniecību. Piemēram, ja darbnespējas lapa izsniegta 2021. gada novembrī, tad vidējo iemaksu algu maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai aprēķinās par 12 kalendāro mēnešu periodu no 2020. gada septembra līdz 2021. gada augustam, saskaitot ienākumu summas, kas gūtas strādājot, un dalot ar kalendāro dienu skaitu šajā periodā.”

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas