E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24975
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja sociālo tīklu vietnē izvietoti citas personas dati

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. decembrī, 2021
Inga

Mana bērna foto tika izmantots profila izveidei vietnē “Tik Tok”. Tas tika papildināts ar video ar bērnu skolā. Kāda būtu atbildība 14 gadu vecumā izdarītajam pārkāpumam?

A
atbild:
21. decembrī, 2021

Saskaņā ar Administratīvās atbildības likuma 6. pantu:  

(1) Pie administratīvās atbildības ir saucama fiziskā persona, kura līdz administratīvā pārkāpuma izdarīšanas brīdim sasniegusi 14 gadu vecumu.

(2) Nepilngadīgajiem vecumā no 14 līdz 18 gadiem par administratīvajiem pārkāpumiem piemēro audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus. Administratīvo sodu nepilngadīgajam vecumā no 14 līdz 18 gadiem piemēro, ja audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa piemērošana konkrētajā gadījumā nav lietderīga.

Savukārt Krimināllikuma 11. pants noteic, ka pie kriminālatbildības saucama fiziskā persona, kas līdz noziedzīga nodarījuma izdarīšanas dienai sasniegusi četrpadsmit gadu vecumu. Mazgadīgais, tas ir, persona, kas nav sasniegusi četrpadsmit gadu vecumu, pie kriminālatbildības nav saucams.

Tādējādi abās tiesību normās noteiktais vecuma slieksnis ir identisks.

Savukārt atbildība par prettiesisku rīcību ar citas personas datiem ir vērtējama atkarībā no nodarījuma un sekām (to smaguma). Krimināltiesiskais regulējums noteikts Krimināllikuma 145. pantā. Regulas 82. panta 1. punkts noteic, ka jebkurai personai, kurai šīs regulas pārkāpuma rezultātā ir nodarīts materiāls vai nemateriāls kaitējums, ir tiesības no pārziņa vai apstrādātāja saņemt kompensāciju par tai nodarīto kaitējumu. Naudas sodu apmērs, ko ir tiesīga piemērot uzraudzības iestāde (Datu valsts inspekcija) ir noteikts regulas 83. pantā.

Ja minēto profilu tīmekļa vietnē “Tik Tok” nav izveidojusi pati persona, tad jāvērtē, vai ar šī profila radīšanu personai ir iestājušās kādas nelabvēlīgas sekas. Citas personas profila izveide sociālajos tīklos ir uzskatāma par fizisko personu datu apstrādes pārkāpumu, un uz šādām darbībām varētu attiecināt administratīvo atbildību.

Fizisko personu datu apstrādi Latvijā, līdzīgi kā citās ES dalībvalstīs, reglamentē Fizisko personu datu aizsardzības regula 2016/679 (regula) un Latvijas Republikas nacionālie normatīvie akti.

Regulas 18. apsvērums nosaka:

Šo regulu nepiemēro personas datu apstrādei, kuru veic fiziska persona tikai personiska vai mājsaimnieciska pasākuma gaitā un kura tādējādi nav saistīta ar profesionālu vai komerciālu darbību. Personiski vai mājsaimnieciski pasākumi varētu ietvert korespondenci un adrešu sarakstu turēšanu, vai sociālo tīklošanos un tiešsaistes darbības, ko veic saistībā ar šādiem pasākumiem. Tomēr šo regulu piemēro pārziņiem vai apstrādātājiem, kas nodrošina personas datu apstrādes līdzekļus šādām personiska vai mājsaimnieciska rakstura darbībām.

Ņemot vērā jautājumā izklāstīto, citas personas profila radīšana nav attiecināma uz darbībām, kuras kāda persona veiktu personīgām vai mājsaimnieciskām vajadzībām.

Katrā ziņā jums ir tiesības vērsties pie tīmekļa vietnes administrācijas ar lūgumu šo profilu dzēst.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas