E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24968
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai sociālo tīklu vietnē publicēto video var pārsūtīt citām personām

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. decembrī, 2021
.

Nepilngadīga persona pati sociālajā tīklā ieliek video, kurā smēķē, un šis video nokļūst skolas valdībā, jo to nosūtīja cita persona. Smēķēšana notika skolas dienesta viesnīcā. Vai ir pārkāpts datu aizsardzības regulējums?

A
atbild:
17. decembrī, 2021

Fizisko personu datu aizsardzību Latvijā, līdzīgi kā citās ES dalībvalstīs, reglamentē Vispārīgā datu aizsardzības regula 2016/679 (turpmāk – regula) un Latvijas Republikas nacionālās tiesību normas.

Saskaņā ar regulas 8. pantu “nosacījumi, kas piemērojami bērna piekrišanai attiecībā uz informācijas sabiedrības pakalpojumiem”. Saskaņā ar regulas 1. pantu: ja attiecībā uz informācijas sabiedrības pakalpojumu tiešu sniegšanu bērnam ir piemērojams 6. panta 1. punkta a) apakšpunkts, bērna personas datu apstrāde ir likumīga, ja bērns ir vismaz 16 gadus vecs. Ja bērns ir jaunāks par 16 gadiem, šāda apstrāde ir likumīga tikai tad un tādā apmērā, ja piekrišanu ir devusi vai apstiprinājusi persona, kurai ir vecāku atbildība par bērnu. Dalībvalstis minētajiem nolūkiem ar likumu var paredzēt jaunāku vecumu: ar noteikumu, ka šāds jaunāks vecums nav mazāks par 13 gadiem.

Savukārt Latvijas Republikas nacionālais tiesību akts, Fizisko personu datu apstrādes likuma 33. pants, nosaka: ja atbilstoši datu regulas 8. pantam informācijas sabiedrības pakalpojumu tiešai sniegšanai ir nepieciešama datu subjekta piekrišana, bet datu subjekts ir bērns, viņa piekrišana ir uzskatāma par pamatu datu apstrādei un viņa datu apstrāde ir likumīga, ja bērns ir vismaz 13 gadus vecs vai ja attiecībā uz bērnu, kurš vēl nav sasniedzis 13 gadu vecumu, piekrišanu ir devis viņa vecāks vai likumiskais aizbildnis.

Tādējādi, ja persona ir sasniegusi 13 gadu vecumu un pati ir publiskojusi ziņas par sevi, tad šāda datu apstrāde ir likumīga. Attiecīgi publiskajā tīmeklī pieejamos datus (kas apstrādāti likumīgi) katra persona var izmantot saviem mērķiem, nepārkāpjot citu personu privātumu.

Regulas 18. apsvērums arī noteic, ka šo regulu nepiemēro personas datu apstrādei, kuru veic fiziska persona tikai personiska vai mājsaimnieciska pasākuma gaitā un kura tādējādi nav saistīta ar profesionālu vai komerciālu darbību. Personiski vai mājsaimnieciski pasākumi varētu ietvert korespondenci un adrešu sarakstu turēšanu vai sociālo tīklošanos un tiešsaistes darbības, ko veic saistībā ar šādiem pasākumiem. Tomēr šo regulu piemēro pārziņiem vai apstrādātājiem, kas nodrošina personas datu apstrādes līdzekļus šādām personiska vai mājsaimnieciska rakstura darbībām.

Tādējādi, ja 13 gadus sasniegušas personas sociālajos tīklos publiskotie dati ir nonākuši arī izglītības iestādes atbildīgo personu redzeslokā, tad šāda darbība nav uzskatāma par datu apstrādes pārkāpumu (jo dati ir publiskoti tīmeklī un var būt brīvi pieejami jebkurai personai, kas to lieto).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas