E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24959
Lasīšanai: 4 minūtes
4
4

Kā aprēķina slimības pabalstu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. decembrī, 2021
Indra

Labdien! Lūdzu izskaidrot, kā tiek aprēķināta slimības lapa B, ja persona ir bijusi darba attiecībās un ir piešķirts bērna kopšanas atvaļinājums no 27.05.2019. uz 1,5 gadiem, pēc tam 25.11.2020. darbinieks tiek atbrīvots no darba, un viņam tiek piešķirts bezdarbnieka statuss no 02.12.2020. līdz 01.08.2021. No 01.09.2021. persona strādā jau citā darbavietā, un viņai tiek izsniegta B lapa no 29.10.2021. līdz 07.11.2021. Sanāk, ka darbinieks ir bijis darba attiecībās pēdējo 12 mēnešu laikā, bet nav bijusi darba alga, jo viņš ir bijis bērna kopšanas atvaļinājumā un bezdarbnieka statusā. No kādām summām tiek aprēķināta B lapa?

A
atbild:
13. decembrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības saņemt slimības pabalstu ir personām, par kurām ir veiktas vai bija jāveic obligātās iemaksas slimības apdrošināšanai:

  • ne mazāk kā 3 mēnešus pēdējo 6 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (pirmā darbnespējas diena), vai
  • ne mazāk kā 6 mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā.

Kvalifikācijas periodā neatkarīgi no obligāto iemaksu veikšanas ieskaita arī laiku, kurā cilvēks, būdams darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, noteiktajā 6 mēnešu vai 24 mēnešu periodā ir: atradies grūtniecības vai dzemdību atvaļinājumā, bērna kopšanas atvaļinājumā, atvaļinājumā bērna tēvam, kuram bijusi pārejoša darbnespēja, kurš saņēmis dīkstāves pabalstu, dīkstāves palīdzības pabalstu vai vecāku pabalsta turpinājumu.

Ja ir nepieciešamais apdrošināšanas periods, lai būtu tiesības uz pabalstu, tad, nosakot slimības pabalsta apmēru, ņem vērā pieprasītājam aprēķināto vidējo apdrošināšanas iemaksu algu: darba ņēmējam par 12 mēnešu periodu, kas beidzies divus mēnešus pirms mēneša, kurā iestājusies pārejoša darbnespēja (pirmā darbnespējas diena).

Pabalstu piešķir 80% apmērā no pabalsta pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Ja 12 mēnešu perioda daļā, par kuru jāaprēķina vidējā apdrošināšanas iemaksu alga, persona atradusies bērna kopšanas atvaļinājumā, bezalgas atvaļinājumā, ko piešķir sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu, bērna tēvam piešķirtajā atvaļinājumā, grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā, personai bijusi pārejoša darbnespēja, saņemts dīkstāves pabalsts, dīkstāves palīdzības pabalsts vai vecāku pabalsta turpinājums, tad, aprēķinot vidējo algu, minētās dienas tiek izslēgtas no kalendāro dienu skaita.

Ja visā 12 mēnešu periodā ienākumi nav bijuši minēto iemeslu dēļ, vidējo algu aprēķina par iepriekšējiem 12 kalendāra mēnešiem pirms atvaļinājumu un pārejošas darbnespējas periodiem, proti, no ienākumiem, kas pirms šiem periodiem ir gūti, strādājot vai veicot obligātās iemaksas kā pašnodarbinātajam. Šādā gadījumā ir paredzēta iespēja atkāpties 32 kalendāra mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums.

Savukārt, ja 12 mēnešu periodā kādus mēnešus nav darba ienākumu tāpēc, ka persona nav bijusi darba ņēmēja statusā un nav veikusi obligātās iemaksas kā pašnodarbinātais vai atradusies atvaļinājumā bez darba algas saglabāšanas, vidējo algu par šo periodu nosaka 40% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī.

Lai saņemtu informāciju savā individuālajā situācijā, ieteicams sazināties ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru: rakstot uz konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz 64507020.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas