E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24942
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kā sadalīt zemes īpašumu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. decembrī, 2021
Kristine

Labdien! Mantojumā no tēta saņēmu 1/2 daļu īpašuma (lauku māja ar palīgbūvēm un lauksaimniecības zeme). Otra puse pieder privātpersonai, kurai ZTI ir uzlicis apgrūtinājumu. Reālās daļas dzīvē nav izdalītas. ZG ierakstīta tikai lauksaimniecības zeme, būves ierakstītas VZD. Kā var sadalīt, noteikt dzīvē reālas daļas, izdalīt atsevišķā kadastrā man piederošo īpašumu? Vai ZTI var nepiekrist, traucēt izdalīt manu daļu?

A
atbild:
19. janvārī, 2022
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Saskaņā ar Civillikuma 1074. pantu nevienu kopīpašnieku nevar piespiest palikt kopīpašumā [..], katrs kopīpašnieks var katrā laikā prasīt dalīšanu. Šāda dalīšana var notikt, pusēm vienojoties, vai arī prasības kārtībā tiesā.

Ja nepieciešams sadalīt zemes īpašumu, būs nepieciešams sadarboties ar attiecīgo pašvaldību jautājumā par zemes ierīcības projekta vai detālplānojuma izstrādi, kā arī par jaunas adrese piešķiršanu atdalītajam nekustamajam īpašumam. Šajā jautājumā tāpat tiek vērtētas zemes īpašuma sadalīšanas iespējas atkarībā no pašvaldības teritorijas plānojumā norādītā zonējuma.

Savukārt, izdarot piedziņu no viena vai vairākiem nedalīta nekustamā īpašuma īpašniekiem, šis īpašums aprakstāms visā tā sastāvā, bet izsolē pārdodama tikai parādnieka tiesība uz viņa daļu, to iepriekš neatdalot.

Kopīpašumā esošus nekustamos īpašumus var pārdot arī visā sastāvā, ja to vēlas visi kopīpašnieki un ja kreditori neceļ pret to iebildumus. Pārdošanā ieņemtā nauda sadalāma starp nekustamā īpašuma īpašniekiem, bet summa, kas pienākas parādniekam, izlietojama parāda dzēšanai (sk. Civilprocesa likuma 618. pantu).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas