E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24933
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
2
1
2

Administratīvo aktu var apstrīdēt un pārsūdzēt likumā noteiktajā termiņā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. decembrī, 2021
Елена

Здравствуйте. Двоюродный брат моего деда подарил мне дом и земельный участок в 2016 году. Я сейчас им владею. До 2005 года участок деда был гораздо больше. В 2005 году решением Kastulinas pagasta padomes большая часть участка была "перерегистрирована" на его соседа. Я узнала о том, что участок стал меньше только в 2016 году. Дед с таким решением был не согласен и давал мне доверенность для обращения в суд. В 2016 году я в суд не обратилась. Сейчас деда уже нет в живых, срок действия доверенности истек. Могу ли я, как нынешняя владелица участка, обратиться в суд и оспорить "перерегистрацию" этой части земли, которая перешла во владение соседа в 2005 году. В документах сделка так и называется "parregistretas". Спасибо.

Labdien! Mana vectēva dvīņu brālis 2016. gadā uzdāvināja man māju un zemesgabalu. Tagad šis īpašums ir manā valdījumā. Līdz 2005. gadam vectēva zemesgabals bija krietni lielāks. 2005. gadā ar Kastulinas pagasta padomes lēmumu liela daļa zemesgabala tika “pārreģistrēta” uz viņa kaimiņa vārda. Par to es uzzināju tikai 2016. gadā. Vectēvs tādam lēmumam nepiekrita un pilnvaroja mani vērsties tiesā. 2016. gadā es tiesā nevērsos. Tagad vectēva vairs nav, pilnvaras termiņš beidzies. Vai varu vērsties tiesā un apstrīdēt pārreģistrāciju? Dokumentos darījums tā arī nosaukts: pārreģistrācija. Paldies.

A
atbild:
31. decembrī, 2021
Olga Lauva
juriste

Jāsecina, ka nekustamo īpašumu uz dāvinājuma pamata ieguvāt tikai 2016. gadā un, kā norādāt savā jautājumā, iepriekšējais nekustamā īpašuma īpašnieks ir miris un pilnvarai ir beidzies derīguma termiņš. Līdz ar to jūsu prasību par nekustamā īpašuma pārreģistrāciju tiesa nevarēs apmierināt.

Šajā gadījumā pagasta padomes lēmums ir administratīvais akts atbilstoši Administratīvā procesa likuma 1. panta trešajai daļai.

Saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 79. panta pirmo un otro daļu administratīvo aktu var apstrīdēt viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas, bet, ja rakstveidā izdotajā administratīvajā aktā nav norādes, kur un kādā termiņā to var apstrīdēt, to var izdarīt viena gada laikā no tā spēkā stāšanās dienas.

Privātpersona, kuras tiesības vai tiesiskās intereses attiecīgais administratīvais akts ierobežo un kura administratīvajā procesā nav bijusi pieaicināta kā trešā persona, var šo administratīvo aktu apstrīdēt viena mēneša laikā no dienas, kad privātpersona par to ir uzzinājusi, bet ne vēlāk kā viena gada laikā no attiecīgā administratīvā akta spēkā stāšanās dienas. Ja iestāde izdod administratīvo aktu, un personai tas nav labvēlīgs, persona var vērsties Administratīvajā tiesā.

Pieteikuma pārsūdzības termiņš ir noteikts Administratīvā procesa likuma 188. pantā, kas paredz, ka pieteikumu par administratīvā akta izdošanu, atcelšanu, spēkā esamību, atzīšanu par prettiesisku vai par administratīvā akta izdošanas procesā pieļauta procesuālā pārkāpuma konstatēšanu var iesniegt viena mēneša laikā no dienas, kad stājies spēkā augstākas iestādes lēmums par apstrīdēšanas iesniegumu.

Ja administratīvajā aktā nav norādīts, kur un kādā termiņā to var pārsūdzēt, tad pieteikumu var iesniegt viena gada laikā no administratīvā akta spēkā stāšanās dienas.

Savukārt, ja administratīvais akts ierobežo privātpersonas tiesības vai tiesiskās intereses, bet privātpersonai tas nav paziņots, pieteikumu var iesniegt viena mēneša laikā no dienas, kad privātpersona par to uzzinājusi, bet ne vēlāk kā viena gada laikā no šā administratīvā akta spēkā stāšanās dienas.

No minētā, secināms, ka iepriekšējais nekustamā īpašuma īpašnieks nav izlietojis savas tiesības likumā noteiktajā termiņā un ir nokavēts apstrīdēšanas un pārsūdzības termiņš.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas