E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24927
Lasīšanai: 5 minūtes
2
3
2
3

Piespiedu piedziņa palielina summu, kas parādniekam jāatmaksā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. decembrī, 2021
Mārtiņš

Labdien! Man ir vairāki kredīti (pamatā visi distances līguma, tā saucamie ātrie kredīti). Šobrīd ir tāda situācija, ka nepietiek līdzekļu no algas, lai varētu visiem kredītiem veikt mēneša maksājumus. Kopējā parādu summa ir aptuveni 25 000 eiro, un ikmēneša maksājumi gandrīz pārsniedz manu algu. Kas notiks, ja pārtraukšu maksājumus vai arī daļēji apmaksāšu ikmēneša rēķinus kreditoriem? Cik lielu daļu no manas algas var ieturēt, ja lietu nodod piedziņas procesam, ņemot vērā, ka man ir divi nepilngadīgi apgādājamie? Esmu dzirdējis, ka, pārtraucot maksāt un ļaujot lietām nonākt parādu piedziņā, ar piedzinējiem vai tiesu izpildītajiem var vienoties par reāli apmaksājamu ikmēneša summu. Nekustamie īpašumi man pašlaik nepieder. Kredīti ir vairāki, un katrs no tiem ik mēnesi ir ap 300 eiro. Reāli varētu maksāt kopā par visiem līdz 500 eiro mēnesī, bet šobrīd tie ir 1000 eiro un vairāk ik mēnesi, un pašlaik tik lielus rēķinus vairs nevaru nomaksāt. Kamēr varēju un bija, no kā maksāt, tikmēr maksāju, bet situācija mainījās un vairs nav tik lielu brīvu naudas līdzekļu. Paldies, gaidīšu atbildi.

A
atbild:
08. aprīlī, 2022

Ja pārtrauksiet veikt maksājumus atbilstoši noslēgtajiem aizdevuma līgumiem (arī maksājot nepilnā apmērā), kreditoriem radīsies tiesības prasīt no jums līguma saistību izpildi piespiedu kārtībā, piemēram, vērsties tiesā ar prasību par parāda piedziņu, un, ja tiesa prasību apmierinās, tad sprieduma labprātīgas neizpildes gadījumā vērsties pie tiesu izpildītāja piespiedu piedziņas darbību veikšanai, piemēram, varētu tikt veikti ieturējumi no darba algas, pārdota parādnieka manta u. tml.

Ja piespiedu piedziņas ietvaros tiek veikti ieturējumi no parādnieka darba samaksas un tai pielīdzināmajiem maksājumiem, tad  Civilprocesa likuma 594. pants noteic, ka no parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzināmajiem maksājumiem ieturējumus pēc izpildu dokumentiem izdara līdz piedzenamā parāda dzēšanai:

  • uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā – saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas un papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu – līdzekļus 15 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas;
  • piedzenot uzturlīdzekļus, zaudējumus vai kompensāciju sakarā ar personisku aizskārumu, kura rezultātā radies sakropļojums vai cits veselības bojājums vai iestājusies personas nāve, vai kompensāciju par kaitējumu, kas radīts ar noziedzīgu nodarījumu vai administratīvu pārkāpumu, kā arī izpildot administratīvā pārkāpuma procesā pieņemtos nolēmumus, – 50 procentus, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas un papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu – līdzekļus 15 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas;
  • pārējos piedziņu veidos, ja likumā nav noteikts citādi, – 30 procentus, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus minimālās mēneša darba algas apmērā (šobrīd 500 eiro) un papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu – līdzekļus 15 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas.

Papildus vēršu uzmanību: ja piedziņa uz darba samaksu tiek vērsta pēc vairākiem izpildu dokumentiem, darbiniekam katrā gadījumā jāsaglabā darba samaksa un tai pielīdzinātie maksājumi 50 procentu apmērā, bet ne mazāk kā minimālās mēneša darba algas apmērā un papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu – līdzekļus 15 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas, izņemot augstāk minēto 1. un 2. punktā  noteiktajos gadījumos.

Atbilstoši Civilprocesa likuma 568. pantam sprieduma izpilde notiek uz parādnieka rēķina.

Tas nozīmē: ja tiesa apmierina kreditora prasību, tad papildus parāda summai parādniekam ir jāsedz arī tiesvedības izdevumi un tiesu izpildītāja sprieduma izpildes izdevumi, tāpēc kopējā atmaksājamā summa kļūst ievērojami lielāka. Pie tam piedzinējam nav paredzēts obligāts pienākums vienoties ar parādnieku par parāda dzēšanas kārtību, tādēļ jūs kā parādnieks nevarat uz to paļauties. Tapēc jūsu interesēs būtu vienoties ar jūsu kreditoriem par izmaiņām aizdevumu atmaksas kārtībā pirms piespiedu parāda piedziņas.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas