E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24925
Lasīšanai: 3 minūtes

Vecākiem sadarbībā ar sociālo darbinieku jārod iespējas bērna uzvedības korekcijām

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. decembrī, 2021
Aiga

Labdien! Man ir 4 bērni. Vecākajai meitai 11 gadi, ir kļuvusi agresīva pret mani, pielieto fizisko vardarbību (sit, žņaudz), draud sadurt. Bērnu tēvs nostājas viņas pusē. Skaidrs, ka visi kopā palikt nevaram, baidos par savu un jaunāko bērnu drošību. Sociālais darbinieks piedāvā tikai kā variantu krīzes centru. Vai ir kādi citi varianti, kur man vēl vērsties?

A
atbild:
10. decembrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nav saprotams, kāpēc jūs nevēlaties izmantot sociālā darbinieka piedāvātā krīzes centra iespēju situācijas risināšanai.

Vajadzētu būt tā, ka pašvaldības sociālajā dienestā ir sociālais darbinieks darbam ar bērniem, un tas ir profesionālis, sociālie darbinieki ir speciālu izglītību ieguvuši cilvēki ar daudzpusīgām zināšanām. Ja sociālais darbinieks piedāvā krīzes centru, tātad ir novērtējis cēloņus, riskus un pārējos apstākļus konkrētā ģimenē, un šāds piedāvājums nevis jānoraida, bet jāsadzird. Sarunā ar sociālo darbinieku jānoskaidro, ko šāds atbalsts paredz, kādi speciālisti krīzes centrā būs pieejami, kā jāiesaistās ģimenei, kurā bērns aug un tiek audzināts, kas būtu jādara pašiem vecākiem. Vecāki taču arī paši var interesēties un pārliecināties, kādu palīdzību viņu bērns un tātad arī ģimene var saņemt krīzes centrā, no centra speciālistiem.

Bērnu tiesību aizsardzības likumā noteikts, ka tiesiskajās attiecībās, kas skar bērnu, bērna intereses ir prioritāras. Visām darbībām attiecībā uz bērnu neatkarīgi no tā, vai tās veic valsts vai pašvaldību institūcijas, sabiedriskās organizācijas vai citas fiziskās vai juridiskās personas, kā arī tiesībaizsardzības iestādes, prioritāri ir jānodrošina bērna tiesības un intereses. Jo īpaši tas attiecas uz bāriņtiesu, kas ir pašvaldības izveidota aizbildnības un aizgādnības iestāde, kā arī uz sociālo dienestu, kas nodrošina ģimenēm ar bērniem sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības sniegšanu.

Sociālajam dienestam ir ne tikai tiesības zināt, kāda ir situācijā ģimenē, kurā aug bērni, bet arī pienākums būt informētam par iespējamām problēmām un riskiem, kas nozīmē: ir jāpārliecinās, ka tādu nav, vai arī jāsniedz atbalsts, ja tāds ir nepieciešams, lai pārvarētu šādas situācijas un uzlabotu attiecības ar bērnu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas