E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24911
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Līdzmantiniekam kā kopīpašniekam ir jārūpējas par kopējo mantu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. decembrī, 2021
Jānis

Labdien! Pēc 5 gadu ilga tiesāšanās procesa tiesa sadalīja tēva atstato mantojumu starp 3 mantiniekiem, līdz ar to izveidojies kopīpašums uz zemi, mežu un ēkām. 2 mantinieki, kuriem kopā domājamās daļas veido 84%, apsaimnieko īpašumu: kopj piegulošo teritoriju, pļaujot zālāju, kurinot ēkas, pasūtot un apmaksājot atkārtoto meža inventarizāciju pēc 20 gadu obligātas prasības no Valsts meža dienesta utt. Visas izmaksas apmaksā tikai šie 2 mantinieki, jo 3. mantinieks nepiedalās īpašumu uzturēšanā. Vai šāda kopīpašuma uzturēšanai pietiek ar vairākuma kopīpašnieku (84%) lēmumu par apsaimniekošanu, tā izmaksām, kuras pēc tam ir jāapmaksā 3. īpašniekam, un kā piedzīt šīs izmaksas? Daudzas lietas nevar izmērīt ar naudu, piemēram, ieguldīto laiku un izmaksas, lai nokļūtu līdz īpašumam, veiktu tā apsaimniekošanu ar savu darbu, piemēram, zālāja pļaušanu: kā šo izmērīt un izteikt naudas izteiksmē?

A
atbild:
17. decembrī, 2021
Olga Lauva
juriste

Svarīgi visiem kopīpašniekiem, lai apsaimniekotu kopīpašumu, noslēgt kopīpašuma apsaimniekošanas līgumu, ietverot tajā pušu tiesības un pienākumus, tai skaitā detalizēti noregulēt līgumā punktus, kas attiecas uz meža apsaimniekošanu, samērā ar katram kopīpašniekam piederošu kopīpašuma daļu. 

Saskaņā ar Civillikuma 1069. pantu kopīpašniekiem ir pienākums rūpēties par kopējo lietu un nest zaudējumus, ja tādi nodarīti, rīkojoties ar kopējo lietu. Savukārt 1071. pants noteic, ka kopīpašuma uzturēšanai vajadzīgie izdevumi jāsedz kopīpašniekiem samērīgi ar savām domājamajām daļām.

Papildus Civillikumā ir nostiprināts vispārīgais atbildības princips, proti, katram ir pienākums atlīdzināt zaudējumus, ko viņš ar savu darbību vai bezdarbību nodarījis. 

Kopīpašuma uzturēšana ietver ne tikai ēkas, zemes, meža uzturēšanu, bet arī pieguļošās teritorijas uzturēšanu pienācīgā kārtībā. Ja kopīpašniekiem ir radušies zaudējumi viena kopīpašnieka rīcības dēļ (kopīpašnieks nesaudzīgi izturas pret īpašumu, nerūpējas vai nepienācīgi rūpējas, neuzturot vai nepienācīgi uzturot tā īpašumā atrodošos lietu u. tml.) un ir konstatējama cēloņsakarība, tad kopīpašnieki ir tiesīgi celt prasību tiesā par zaudējumu piedziņu. Iepriekš aicinātu nosūtīt brīdinājumu par plānoto rīcību un sekām vai arī mēģināt vienoties ar kopīpašnieku par daļu izpirkšanu.

Pamatojoties uz Civilprocesa likuma 93. pantu, ievērojot, ka civilprocess ir sacīkstes princips, lai celtu prasību tiesā par zaudējumu piedziņu, ir nepieciešams savākt pierādījumus. Prasībai pievieno klāt degvielas čekus, citus pierādījumus, kas apliecina zaudējuma esamību. Zaudējumiem jābūt konstatētiem, kā arī prasībā ir jāpamato prettiesiskā rīcība un jākonstatē cēloņsakarība starp prettiesisko rīcību un zaudējumiem.

Ņemot vērā iepriekš minēto un pamatojoties uz Civillikuma 1075. pantu, kopīpašniekiem ir tiesības celt prasību tiesā par kopīpašuma izbeigšanu. Ja kopīpašnieki nevar vienoties par kopīpašuma apsaimniekošanu, tad tiesa, raugoties pēc dalāmā priekšmeta īpašībām un lietas apstākļiem, vai nu piespriež katram kopīpašniekam reālas daļas,  uzliekot, kad vajadzīgs, viena daļai zināmus servitūtus par labu otra daļai, vai atdod visu lietu vienam kopīpašniekam (ar pienākumu samaksāt pārējiem viņu daļas naudā), vai noteic lietu pārdot, izdalot ieņemto naudu kopīpašnieku starpā, vai arī izšķir jautājumu ar lozi, it īpaši tad, kad jāizšķir, kurš kopīpašnieks patur sev pašu lietu un kurš no viņiem apmierināms ar naudu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas