E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24854
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1
1
1

Kā īpašumā atbrīvoties no kaimiņu gāzesvada

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. novembrī, 2021
Īpašnieks

Lūdzu sniegt skaidrojumu par manām tiesībām šajā situācijā. Manai privātmājai ir gāzes pieslēgums. Gāzesvada turpinājums, kas ir kā gaisa gāzesvads, iet caur manu īpašumu: privātmājas zemi (dārzu), kas nodrošina ar gāzi manus zemes gala robežas (aizmugurējos) kaimiņus. Šādu kopēju gāzes pieslēgumu ar kaimiņiem ir veikuši, akceptējuši padomju laikos iepriekšējie mana īpašuma īpašnieki, proti, īpašnieces vīrs. Mani neapmierina pašreizējais gaisa gāzesvada tehniskais stāvoklis, ne tehniskais, ne vizuālais risinājums, ne arī apgrūtinājums izmantot savu zemesgabalu. Vēlos atbrīvoties no šī gāzes gaisa vada uz kaimiņiem. Kaimiņiem ir iespējas tehniski ierīkot jaunu savu gāzes pieslēgumu no savas ielas, veicot viņu ielas esošā gāzes vada pagarinājumu un izveidojot jaunu atsevišķu pieslēgumu. Kaimiņi piekrīt to darīt, bet prasa segt man pusi jaunā pieslēguma izmaksas. Vai man būtu jāpiedalās kaimiņu jaunā pieslēguma izmaksu segšanā? Kādas ir manas tiesības pieprasīt noņemt, demontēt šo gaisa gāzesvadu uz kaimiņiem bez kompensācijām? Kā to izdarīt? Kādas ir kaimiņu tiesības uz šī gāzes pievada uzturēšanu manā īpašumā? Gāzes gaisa vads nepieder AS “Gaso”, bet ir aiz viņu pievadu piederības robežas. Servitūts uz šo gāzes gaisa vadu nav reģistrēts.

A
atbild:
30. novembrī, 2021

Atbilstoši Ministru kabineta Nr. 78 “Dabasgāzes tirdzniecības un lietošanas noteikumi” 38. punktam sadales sistēmas operatora piederības robeža ir uzreiz aiz ievada noslēgierīces, kura atrodas jūsu īpašumā. Līdz ar to visi gāzesvadi, kas atrodas aiz piederības robežas, ir jūsu un jūsu kaimiņu kopīpašums.

Iepriekš minēto noteikumu 13. punkts noteic, ka visus izdevumus, kas saistīti ar lietotāja dabasgāzes apgādes sistēmas tehnisko apkalpošanu, apkopi, remontu, rekonstrukciju un tehnisko uzraudzību, sedz lietotājs.

Ja jūs vēlaties pārnest virszemes gāzesvadu ārpus sava nekustamā īpašuma, pārlikt to pazemē vai arī izbūvēt jaunu pieslēgumu, iepriekš vienojoties ar kaimiņu par to, jums nepieciešams pieprasīt tehniskos noteikumus sadales sistēmas operatoram AS “Gaso”.

Gāzesvada tehniskā projekta izstrāde un izbūve var tikt veikta par klienta līdzekļiem. Šajā gadījumā klientam bez maksas tiek izsniegti tehniskie noteikumi tehniskā projekta izstrādei. Sīkāku informāciju par dabasgāzes pieslēguma iespējām jums sniegs Gāzapgādes attīstības departaments.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas