E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24851
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Laulāto kopējā mantā ietilpst arī laulāto saistības

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. novembrī, 2021
INDRA

Labdien! Tiesā tiks iesniegta prasība par laulības šķiršanu. Vai personai (vīram), no kuras vēlas šķirties, ir pienākums atmaksāt pusi laulības laikā ņemtā kredīta? Kredīts ņemts kopējiem tēriņiem, bet uz sievas vārda un ir 5000 eiro.

A
atbild:
26. novembrī, 2021

Civillikuma 89. panta otrā daļa noteic, ka viss, ko laulības laikā iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet ar abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā darbība palīdzību, ir abu laulāto kopīga manta. Šaubu gadījumā jāpieņem, ka šī manta pieder abiem līdzīgās daļās (uz pusēm).

Ja jums nav noslēgts laulību līgums par laulāto mantiskajām attiecībām, tad atbilstoši Civillikuma 109. panta trešajai daļai, dalot laulāto kopīgo mantu, ņem vērā visu laulāto mantu, kas nav atzīstama par viena laulātā atsevišķo mantu. Tas nozīmē, ka laulāto kopīgajā mantā ietilpst kustamās un nekustamās lietas ar visiem piederumiem, kā arī laulāto prasījumi un saistības.

Līdz ar to, ja laulātie savā starpā nav vienojušies par laulāto mantas sadali, tad laulāto kopīgā manta dalāma laulības šķiršanas procesa ietvaros un konkrētajā situācijā (tiesa laulību nešķir, kamēr nav panākta vienošanās par laulāto mantas sadali).

Laulāto kopīgā manta dalāma pēc mantojuma dalīšanas kārtības vispārējiem noteikumiem (skatīt Civillikuma 731. pantu un turpmākos pantus).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas