E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24821
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Inventāra tiesības izmantošana ierobežo parāda piedziņu pret mantinieku

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. novembrī, 2021
Mario

Labdien! Gribētu pajautāt, kā notiek parāda piedziņa un vai es varu pretendēt uz parāda piedziņu. Es biju aizdevis naudu un uzrakstījis vairākas parādzīmes: parādnieks diemžēl aizgāja no šīs pasaules. Tika atvērta mantojuma lieta: es iesniedzu nenodrošināto kreditora prasījumu. Notārs pieņēma un parakstīja, reģistrēja, ka ir saņēmis šo iesniegumu. Es lūdzu mantojuma iegūšanas brīdī atsūtīt man kopijas ar mantojuma apliecību un mantojuma masu. Mantojuma apliecību es saņēmu, bet apliecībā ir rakstīts: “Mantinieks mantojumu ir pieņēmis ar inventāra tiesību.” Mantojumā ir nekustamais īpašums ar lielāku vērtību, nekā norādīts mantojuma apliecībā, un daļa ir ieķīlāta bankā, bet tiesas un izsoles gadījumā es atgūtu daļu naudas, pārdodot īpašumu. Šobrīd mantinieks mani ignorē, un gribu vērsties tiesā, bet nesaprotu, vai man ir izredzes uzvarēt un vai manas parādzīmes ir aktuālas jaunajam mantiniekam.

A
atbild:
26. novembrī, 2021

Ja ir sastādīts mantojuma inventāra saraksts, tad tas atbilstoši Civillikuma 708. pantam nozīmē, ka par mantojuma atstājēja parādiem mantinieks atbild tikai ar inventāra sarakstā norādīto mantu.

Sastādot mantojuma inventāra sarakstu, tiek noteikta arī mantas vērtībā atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem, kas paredz, ka, piemēram, ja mantojamās mantas sastāvā ir nekustamais īpašums, tad tā vērtība tiek noteikta atbilstoši tā kadastrālajai vērtībā (saskaņā ar Valsts zemes dienesta izsniegtu izziņu).

Ja jūs kā kreditors likumā noteiktajā kārtībā un termiņā pēc mantojuma atklāšanās ar kreditora pretenziju esat vērsies pie notāra, kas izsludināja mantojuma atklāšanos, un tā ir pieņemta (termiņā nepieteiktās kreditoru pretenzijas ir dzēstas atbilstoši Civillikuma 705. pantam), tad parāda nesamaksas gadījumā jūs varat vērsties tiesā par parādu piedziņu.

Tomēr mantinieks atbild par parādu tikai ar mantojuma inventāra sarakstā norādīto mantu un tajā norādītajā vērtībā (mantinieks neatbild ar savu personīgo mantu un par prasījumiem, kas pārsniedz inventāra sarakstā norādīto vērtību), līdz ar to pastāv iespēja, ka jūsu parāds var netikt atlīdzināts pilnā apmērā (ievērojot konkrētās situācijas apstākļus un citu kreditoru prasības).

Papildus informēju, ka notārs kreditora pretenzijas pamatotību nepārbauda, tādēļ to, vai jūsu prasība par parāda piedziņu ir apmierināma, var izvērtēt tikai tiesa.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas