E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24812
Lasīšanai: 2 minūtes

Atlaišanas pabalsta izmaksa ir atkarīga no darba attiecību izbeigšanas pamatojuma

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. novembrī, 2021
Signe

Labdien! Darbinieks ir uz slimības lapas, un tajā laikā viņa struktūrvienībā tika atlaisti darbinieki uz štatu samazināšanas pamata, ar kompensācijas izmaksām 3 mēnešu algas apmērā (jo strādājuši uzņēmumā vairāk nekā 10 gadus). Vai šis darbinieks, kurš joprojām ir uz slimības lapas, saglabā tādas pašas tiesības pēc slimības lapas noslēgšanas saņemt kompensāciju uz atlaišanas pamata? Darbinieks nav vakcinēts, bet vai tas varētu būt noteicošais šajā gadījumā un viņu var atlaist ar citu (piemēram, nevakcinēšanas fakta) pamatu, neizmaksājot kompensāciju par nostrādātajiem gadiem kā pārējiem kolēģiem? Paldies!

A
atbild:
26. novembrī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba attiecību izbeigšanas gadījumi ir dažādi, un atlaišanas pabalsta izmaksu un apmēru regulē Darba likuma 112. pants.

Ja uzteikumu darbiniekam izsniedz darba devējs, tad atlaišanas pabalsta izmaksa ir atkarīga no uzteikumā norādītā pamatojuma, kāpēc darba attiecības tiek izbeigtas.

Sniegtais situācijas apraksts liecina, ka darbiniekiem darba līgumi ir uzteikti, visticamāk, pamatojoties uz Darba likuma 101. panta pirmās daļas 9. punktu – tiek samazināts darbinieku skaits. Saskaņā ar Darba likuma 112. pantu šādā gadījumā atlaišanas pabalsts ir jāmaksā atbilstoši uzņēmumā nostrādātajam laikam.

Savukārt, ja darbinieks nav gatavs vakcinēties un nevar uzrādīt vakcinācijas un pārslimošanas sertifikātu, tad darba devējs darba attiecības izbeigs ar rīkojumu, saskaņā ar Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma 7.3 panta ceturto daļu, izmaksājot atlaišanas pabalstu viena mēneša darba algas (mēnešalgas) apmērā, bet, ja darbiniekam noteikta akorda alga, – viena mēneša vidējās izpeļņas apmērā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas