E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24786
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Nodoklis ienākumam no nekustamā īpašuma pārdošanas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. novembrī, 2021
Kristīne

Labdien! 2020. gadā pārdevu nekustamo īpašumu (īpašumam nebija 5 gadi), tā vietā iegādājos līdzvērtīgu īpašumu un ieguldīju līdzekļus remontā. Kopējā summa bija 97000 eiro (80000 eiro bija iegādes vērtība un 17000 eiro ieguldīti remontā). VID iesniedzu deklarāciju un čekus, visus dokumentus sakārtoju. Pēc gada tomēr izlēmu pārdot māju, jo pašvaldībā paredzēto kanalizācijas izbūvi nevaru atļauties. Bet saprotu, ka to pārdošu par zemāku cenu, nekā iegādājos. Runāju ar novērtētāju, aptuvenā cena, kuru varu iegūt par šo īpašumu, ir 65000 eiro. Ja es par šādu cenu pārdošu īpašumu, vai man būs jāmaksā nodoklis? Vai obligāti jāiegādājas cits īpašums par pārdotā īpašuma cenu?

A
atbild:
08. decembrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā kārtībā likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme ir 20% no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes un ieguldījumu vērtību.

Pārdodot īpašumu, nodoklis no ienākuma nav jāmaksā, ja:

  • nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta;
  • nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai ir bijis fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums;
  • nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums un ienākums no šī nekustamā īpašuma no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Pārdodot nekustamo īpašumu, tā vietā obligāti nav jāiegādājas cits īpašums.

Pat ja nav tiesību uz likumā noteikto nodokļa atbrīvojumu, nodoklis jāmaksā, no nekustamā īpašuma pārdošanas ienākuma atņemot īpašuma iegādes vērtību un ieguldījumu vērtību.

Atsevišķas nodokļa atbrīvojuma normas nepiemēro, ja nodokļa maksātāja saimnieciskā darbība ir nekustamo īpašumu tirdzniecība, būvniecība vai apsaimniekošana, kas neietver iznomāšanu vai izīrēšanu. Tas paskaidrots Ministru kabineta noteikumos Nr. 899 “Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normu piemērošanas kārtība”.

Katrs nekustamā īpašuma darījums ir vērtējams arī individuāli, tāpēc par nodokļa piemērošanu, pārdodot īpašumu, jākonsultējas Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas