E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24785
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Par īres līguma iespējamām izmaiņām jārunā ar īpašnieku – pašvaldību

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. novembrī, 2021
Anfiza

Labdien! Pašvaldības dzīvokļa īrnieks ir vīrs, kurš tagad dzīvoklī ierodas, lai mani un mūsu kopējo pieaugušo dēlu terorizētu, ka mūs izrakstīs no dzīvokļa un pierakstīs savu jauno draudzeni. Īres maksājumus jau vairākus gadus veicu viena, jo vīrs nestrādā, dzer, ar jauno draudzeni ir kopīgs bērns. Ir saukta policija, bet maz palīdz. Kā man rīkoties, vai varu pārslēgt īres līgumu uz sava vārda, bez vīra piekrišanas, ka visu apmaksāju es, vai arī man jāpārstāj maksāt? Kuru tad sodīs, vai mani arī? Paldies!

A
atbild:
10. decembrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Dzīvoklis pieder pašvaldībai, tātad attiecībā uz dzīvokļa īpašumu pašvaldībai ir pilnīgas varas tiesības – to nosaka Dzīvokļa īpašuma likuma 9. pants. Līdz ar to īres līguma nosacījumi ir atkarīgi no vienošanās starp īrnieku un pašvaldību. Dzīvokļa īpašuma likums nosaka dzīvokļa īpašuma statusu, dzīvokļa īpašnieka tiesības, pienākumus un atbildību.

Dzīvojamo telpu īres likuma 22. pants (Dzīvojamās telpas īres līguma izbeigšana, ja tiek bojāta dzīvojamā telpa vai māja vai citādi pārkāpti dzīvojamās telpas lietošanas noteikumi) paredz, ka izīrētājs var izbeigt dzīvojamās telpas īres līgumu, ja īrnieks, viņa ģimenes locekļi vai citas iemitinātās personas citādi pārkāpj dzīvojamās telpas īres līgumā ietvertos dzīvojamās telpas lietošanas noteikumus vai arī padara pārējām personām dzīvošanu ar tām dzīvojamā telpā vai dzīvojamā mājā neiespējamu vai būtiski apgrūtinātu.

Likumā arī noteikts, ka izīrētājs var izbeigt dzīvojamās telpas īres līgumu, ja:

1) īrnieks nemaksā īres maksu, lai gan viņam ir nodrošināta iespēja lietot dzīvojamo telpu saskaņā ar dzīvojamās telpas īres līgumu, un kavēto maksājumu apmērs pārsniedz divu mēnešu īres maksu, ja vien dzīvojamās telpas īres līgumā nav noteikts lielāks pieļaujamais kavēto maksājumu apmērs;

2) īrnieks neveic ar dzīvojamās telpas lietošanu saistītos maksājumus atbilstoši dzīvojamās telpas īres līgumā noteiktajai kārtībai un maksājumu kavējums pārsniedz divus mēnešus, ja vien dzīvojamās telpas īres līgumā nav noteikts garāks maksājumu kavējuma termiņš.

Papildu regulējums ir pašvaldībai piederošu dzīvojamo telpu izīrēšanā situācijām, kad īres tiesības piešķirtas atbilstoši normatīvajam aktam par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā.

Šajos likumos nav paredzēts, ka dzīvokļa īpašniekam (šajā gadījumā – pašvaldībai) būtu jārisina īrnieka ģimenes locekļu domstarpības. Ģimenes attiecību pārtraukšana neietekmē šķirtā laulātā tiesības un pienākumus. Taču arī turpmākās savstarpējās attiecības kārtojamas, pusēm vienojoties.

Par iespējām pārslēgt līgumu un to, kā varētu risināt situāciju šajā gadījumā, kad īrnieks neveic īres maksājumus, ir jāinteresējas pašvaldībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas