E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24776
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kā tiek aprēķināta komandējuma dienasnauda

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. novembrī, 2021
Aija

Labdien! Jautājums par komandējuma izdevumu atmaksu. Kāds limits nosakāms vietējo pārbraucienu segšanai, ja darbinieks dodas trīs dienu komandējumā uz Zviedriju? Dienasnauda noteikta 115 eiro apmērā (divas dienas 50 EUR, bet viena diena 15 EUR, jo tajā tiek nodrošinātas vairāk nekā 3 ēdienreizes). Vai 30% aprēķināmi no iestādē noteiktajiem 115 EUR vai arī no 150 EUR?

A
atbild:
27. novembrī, 2021
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Ministru kabineta noteikumos Nr. 969 “Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi” ir noteikta kārtība, kādā atlīdzināmi izdevumi, kas saistīti ar mācību, darba un dienesta komandējumiem, komandējumu izdevumu kompensācijas normas, kā arī kompensāciju normas par izdevumiem, kas saistīti ar darba braucieniem. Līdz ar to Ministru kabineta noteikumi Nr. 969 piemērojami gadījumos, kad darbinieki atrodas komandējumā vai darba braucienā.

Ja darbinieks ir nosūtīts komandējumā vai darba braucienā, saskaņā ar Darba likuma 76. panta pirmās daļas 1. punktu darba devējam ir pienākums atlīdzināt tos darbinieka izdevumus, kuri atbilstoši darba līguma noteikumiem nepieciešami darba veikšanai vai arī ir radušies ar darba devēja piekrišanu, īpaši izdevumus, kas ir saistīti ar darbinieka komandējumu vai darba braucienu. Tādējādi darba devējam ir pienākums segt komandējuma vai darba brauciena laikā darbiniekam radušos papildu izdevumus atbilstoši Ministru kabineta noteikumos Nr. 969 noteiktajam, tai skaitā dienasnaudu, lai kompensētu papildu izdevumus, kas rodas komandējuma laikā (piemēram, par ēdināšanu, dažādiem pakalpojumiem). Izdevumu diennakts normas komandējumiem (darba braucieniem) uz ārvalstīm ir noteiktas MK noteikumu Nr. 969 1. pielikumā. Dienasnaudas (kompensācijas par papildu izdevumiem) norma (eiro) Zviedrijai – 50 eiro.

MK noteikumu Nr. 969 13. punktā noteikts: ja darbiniekam tiek nodrošināta bezmaksas uzturēšanās – viesnīca (naktsmītne) un ēdināšana vismaz trīs reizes dienā (tai skaitā no citas institūcijas finanšu palīdzības līdzekļiem) – vai ja bezmaksas uzturēšanās tiek nodrošināta saskaņā ar Eiropas Savienības normatīvo aktu regulējumu, tad ar institūcijas vadītāja atļauju par katru komandējuma vai darba brauciena dienu viņam izmaksā līdz 30% no komandējuma (darba brauciena) dienasnaudas (kompensācijas par papildu izdevumiem) normas. Ja darba devējs komandējuma vai darba brauciena laikā nenodrošina bezmaksas uzturēšanos, komandējuma (darba brauciena) dienasnauda (kompensācija par papildu izdevumiem) izmaksājama pilnā apmērā.

Līdz ar to, ja viena diena komandējuma laikā tika nodrošināta ar bezmaksas uzturēšanos – viesnīcu (naktsmītni) un ēdināšanu vismaz trīs reizes dienā –, tad par šo dienu darba devējs ir tiesīgs izmaksāt līdz 30% no komandējuma (darba brauciena) dienasnaudas (kompensācijas par papildu izdevumiem) normas, tas ir, no dienasnaudas (kompensācijas par papildu izdevumiem) normas (eiro) Zviedrijai – 50 eiro.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas