E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24772
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Darbam klātienē nepieciešamas vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. novembrī, 2021
Iveta

Labdien! Pētu un studēju MK rīk. Nr. 720, MK not. Nr. 622 un MK rīk. Nr. 828, tomēr vēl joprojām nevaru saprast, vai šajos normatīvajos aktos tiek runāts par valsts un pašvaldību institūcijām, kā arī par saimniecisko un publisko pakalpojumu sniedzējiem, bet nevienā pantā vai punktā neparādās termins “ražošanas uzņēmums”. Vai tiešām zem vārdu salikuma “privāts uzņēmums” var “pabāzt” visus pārējos Latvijā strādājošos uzņēmumus? Strādāju ražošanas (metālapstrādes) uzņēmumā, konkrētāk, noliktavā, telpā esmu viena pati, vienīgā koplietošanas telpa, kuru izmantoju, ir tualete. Vai tiešām arī uz mani attiecas prasība par obligātu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu? Uzņēmums ir privāts, tomēr tas nesniedz nekādus publiski pieejamus pakalpojumus, turklāt lielākajai daļai uzņēmuma darbinieku ir sertifikāts. Ja esmu vienīgā, kam tāda nav, bet vakcinēties nevēlos, tad vienīgais ceļš ir atstādināšana un pēc tam atlaišana? Darba devējs dialogā neiesaistās, darba apstākļus un riskus izvērtēt nevēlas, pieprasa sertifikātu jebkurā gadījumā. Paldies jau iepriekš par atbildi!

A
atbild:
26. novembrī, 2021
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Ministru kabineta rīkojums Nr. 720 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” sākotnēji noteica, ka darba devējam ir jāizvērtē katra darbinieka darba pienākumus un darba klātienē apstākļus, nosakot inficēšanās risku un iespējamo risku citu cilvēku veselībai. Pēc šāda izvērtējuma veikšanas darba devējam bija jānosaka, kuriem darbiniekiem turpmākai savu darba pienākumu veikšanai ir nepieciešams vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts. Atbilstoši rīkojuma regulējumam vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta iegūšanai tika noteikts termiņš – 15.11.2021.

Tomēr 09.11.2021. rīkojumā tika izdarīti grozījumi, kas paredz: “Šā rīkojuma 5.2. apakšpunktā minēto nosacījumu attiecībā uz vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta iegūšanas termiņu līdz 2021. gada 15. novembrim, kā arī šā rīkojuma 5.3. apakšpunktā minēto nosacījumu par darba pienākumu veikšanu no 2021.gada 15.novembra, ja darbiniekam (amatpersonai) ir vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, nepiemēro darbiniekiem (amatpersonām), kuri uzsākuši vakcināciju līdz 15.11.2021. un vakcinācijas sertifikātu iegūs ne vēlāk kā 15.12.2021. Līdz vakcinācijas sertifikāta iegūšanai darbinieks (amatpersona) var turpināt pildīt savus darba (amata, dienesta) pienākumus klātienē, uzrādot testēšanas sertifikātu, kas izsniegts ne agrāk kā pirms 72 stundām. Izdevumus, kas saistīti ar testa veikšanu, darbinieks (amatpersona) sedz no saviem līdzekļiem, ja nav citas vienošanās ar darba devēju.”

Vienlaikus rīkojuma 5.7.1 apakšpunkts noteic, ka no 15.12.2021. visiem darbiniekiem, kuri veic darba pienākumus klātienē, nepieciešams vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts. Šādas prasības ieviešana ir saistīta ar nepieciešamību mazināt Covid-19 infekcijas izplatību sabiedrībā. Līdz ar to no 15.12.2021. darba pienākumus klātienē, neatkarīgi no uzņēmuma darba specifikas varēs veikt tikai ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Atbilstoši Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma 7.3 panta trešajai daļaija darba devējam normatīvajos aktos paredzēto prasību vai citu objektīvu iemeslu dēļ nav iespējams pārcelt darbinieku (amatpersonu) citā piemērotā darbā (amatā) vai nodrošināt viņa darba (amata, dienesta) pienākumu veikšanu attālināti, darba devējam ir tiesības līdz brīdim, kad darbinieks (amatpersona) iegūst vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, atstādināt viņu no darba (amata, dienesta) vai noteikt dīkstāvi darbinieka vainas dēļ, par atstādināšanas vai dīkstāves laiku viņam neizmaksājot darba samaksu. Aizliegts atstādināt darbinieku (amatpersonu) no darba (amata, dienesta) uz laiku, kas ilgāks par trim mēnešiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas