E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24761
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Vai jāizsniedz mājas vizuālās apsekošanas akti

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. novembrī, 2021
Klāvs

Vai namu apsaimniekotājam ir pienākums izsniegt mājas vizuālās apsekošanas aktus, ja to pieprasa dzīvokļa īpašnieks? Namu pārvalda pašvaldības kapitālsabiedrība.

A
atbild:
22. novembrī, 2021
Inese Helmane
LV portāls

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 8. pants noteic, ka mājas lieta iekārtojama par ikvienu dzīvojamo māju.

Mājas lietā ietveramā informācija apkopojama šādās sadaļās:

  • dzīvojamās mājas pamatdokumenti – nekustamā īpašuma tiesības apliecinošs dokuments, dzīvojamās mājas (dzīvokļa īpašuma) kadastrālās uzmērīšanas lieta, piesaistītā zemesgabala robežu plāns un līgums par piesaistītā zemesgabala lietošanu;
  • dzīvojamās mājas īpašnieks (īpašnieki), valsts dzīvojamās mājas valdītājs, dzīvokļu īpašnieki (saraksts);
  • tehniskā dokumentācija – dzīvojamās mājas tehniskā pase (plāni, shēmas), projektu dokumentācija, ēkas energosertifikāts vai ēkas pagaidu energosertifikāts un tā pielikumi, energoplāns, mājas tehniskā apsekojuma atzinumi u. c.;
  • ar dzīvojamās mājas pārvaldīšanu saistītie dokumenti – dzīvojamās mājas pārvaldīšanas līgums, dzīvokļu īpašnieku izveidoto biedrību, kapitālsabiedrību vai kooperatīvo sabiedrību statūti vai savstarpēji noslēgtais dzīvojamās mājas apsaimniekošanas līgums, dzīvojamās mājas īpašnieka (īpašnieku) pieņemtie lēmumi, tajā skaitā dzīvokļu īpašnieku kopsapulču pieņemtie lēmumi, uz pārvaldīšanas darbībām attiecināmie līgumi, pārvaldīšanas darba plāni, budžeta pārskati u.c.

Mājas lieta glabājas pie dzīvojamās mājas īpašnieka, bet, ja mājai ir vairāki īpašnieki, – pie pārvaldnieka, ja pārvaldīšanas līgumā nav noteikts citādi.

Pamatojoties uz Ministru kabineta 2010. gada 28. septembra noteikumu Nr. 908 “Mājas lietas vešanas un aktualizēšanas noteikumi” 27. punktu, dzīvojamās mājas īpašniekam ir tiesības iepazīties ar mājas lietu mājas lietas kārtotāja klātbūtnē.

Ekonomikas ministrija skaidro, ka dzīvokļu īpašniekiem pārvaldnieka klātbūtnē ir tiesības nepieciešamības gadījumā izgatavot dokumentu kopijas.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas