E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24756
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Transportlīdzekļa vadīšanas tiesību aizlieguma piemērošana un tiesiskās sekas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. novembrī, 2021
Cedis

Labdien! Sakarā ar atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu tiku sodīts pēc CSL 55. panta 23. daļas, proti, man tika piemērots naudas sods 72 NSV apmērā un papildsods – aizliegums izmantot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz 6 mēnešiem. Jāpiebilst, ka pārkāpums tika izdarīts nolūkā pārliecināties par transportlīdzekļa specifiskas tehniskas problēmas klātesamību un notika ārpus apdzīvotas vietas, uz autoceļa ar atdalītām kustības joslām, turklāt ceļa posmā, kurā brauktuvē braukšanas virzienā priekšā konkrētajā brīdī neatradās citi ceļu satiksmes dalībnieki, respektīvi, neradot draudus citu ceļu satiksmes dalībnieku drošībai. Vai šajā gadījumā papildsods – aizliegums izmantot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz 6 mēnešiem – stājas spēkā līdz ar lēmuma paziņošanu par administratīvā pārkāpuma procesa uzsākšanu un soda piemērošanu vai tomēr tikai pēc tam, kad beidzas 10 darba dienu termiņš, kurā šo lēmumu var pārsūdzēt? Vai, ņemot vērā pārkāpuma izdarīšanas veidu un apstākļus, šajā konkrētajā gadījumā pastāv kāda tiesiska iespēja, kā termiņš, uz kuru piemērots aizliegums izmantot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības, varētu tikt samazināts, piemēram, no 6 mēnešiem līdz pieciem vai mazāk mēnešiem? Vai laikā, kamēr ir spēkā aizliegums izmantot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības, varu turpināt vadīt transportlīdzekli savā privātīpašumā, privātā sacīkšu trasē un/vai sporta kompleksā? Vai par aizlieguma izmantot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības pārkāpšanu un piedalīšanos ceļu satiksmē var tikt piemērots arī kāds cits sods vai papildsods (atņemtas vadītāja tiesības, pagarināts aizliegums izmantot transportlīdzekļa tiesības, kriminālatbildība), neskaitot 51. panta 6. daļā minēto naudas sodu? Paldies!

A
atbild:
25. novembrī, 2021
Sandis Zellis
jurists

Atbilstoši Administratīvās atbildības likuma 159. panta pirmajai daļai administratīvā pārkāpuma lietā pieņemtais lēmums stājas spēkā ar brīdi, kad beidzas termiņš tā pārsūdzēšanai un tas nav pārsūdzēts, bet, ja lēmums ir pārsūdzēts, – ar brīdi, kad sūdzība ir noraidīta. Minētā likuma 168. panta pirmā daļa noteic, ka pieņemto lēmumu persona var pārsūdzēt augstākai amatpersonai 10 darbdienu laikā no lēmuma paziņošanas dienas.

Tātad, ja lēmums netiek pārsūdzēts, tas stājas spēkā uzreiz pēc tam, kad beidzies termiņš tā pārsūdzēšanai jeb pēc 10 dienām no lēmuma paziņošanas. Tas, ka vadīšanas tiesību aizliegums ir papildsods, neietekmē kopējā lēmuma (par naudas soda un tiesību aizlieguma piemērošanu) spēkā stāšanās laiku.

Likumdevējs Ceļu satiksmes likuma 55. panta divdesmit trešajā daļā ir noteicis papildsoda piemērošanas konkrētu termiņu: transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu uz sešiem mēnešiem. Līdz ar to, konstatējot konkrēto administratīvo pārkāpumu, tiesību piemērotājs nav tiesīgs noteikt mazāku termiņu transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumam.

No jūsu sniegtās informācijas konstatējams, ka tiesību piemērotājs konkrētajā situācijā jau ir piemērojis naudas soda mazāko iespējamo apmēru, tātad konkrētie apstākļi par pārkāpuma smagumu ir tikuši izvērtēti. Papildus norādāms, ka Administratīvās atbildības likuma 11. panta pirmā daļa paredz iespēju maznozīmīga pārkāpuma gadījumā neuzsākt administratīvā pārkāpuma procesu, bet, ja tas ir uzsākts, to izbeigt, nepiemērojot sodu. Šajā gadījumā amatpersona, augstāka amatpersona vai tiesa, ja to atzīst par lietderīgu, izsaka personai aizrādījumu. Tomēr apstākļiem, kuru dēļ administratīvo pārkāpumu objektīvi varētu atzītu par maznozīmīgu, ir jābūt netipiskiem, bet šādam izņēmumam no vispārējās kārtības jābūt ļoti motivētam.

Laikā, kad spēkā ir transportlīdzekļa vadīšanas tiesību aizliegums, turpināt vadīt transportlīdzekli savā vai cita privātīpašumā nedrīkst, jo ceļu satiksmē nav svarīgs ceļa vai jebkuras citas teritorijas piederības statuss (privātīpašums vai publiska teritorija). Strīdīgāka situācija varētu būt, ja konkrētā teritorija ir pilnībā norobežota un tiek nodrošināts, ka pa to citi ceļu satiksmes dalībnieki nevar faktiski pārvietoties. Plašāka informācija par šo tēmu atrodama LV portāla rakstā.

Līdz ar Administratīvās atbildības likuma spēkā stāšanos 2020. gada 1. jūlijā administratīvā pārkāpuma procesā vairs netiek reglamentēti administratīvo pārkāpumu daudzējādības veidi – administratīvo pārkāpumu atkārtotība un kopība. Proti, minētā likuma 22. panta pirmā daļa noteic: ja viena persona izdarījusi divus vai vairākus administratīvos pārkāpumus, administratīvo sodu piemēro par katru pārkāpumu atsevišķi. Tātad par transportlīdzekļa vadīšanu, ja ir spēkā transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums, piemēro naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no piecdesmit sešām līdz simt četrpadsmit naudas soda vienībām (minētā likuma 51. panta sestā daļa). Cits soda veids par šādu pārkāpumu likumā nav paredzēts, tādēļ transportlīdzekļa vadīšanas tiesību aizlieguma termiņš šādu apstākļu dēļ nevar tikt pagarināts.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas