E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24749
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Pēc pilngadības sasniegšanas bērnam pašam jāvēršas UGF

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. novembrī, 2021
Aija

Labdien! Bērnam 31.01.22. paliek 18 gadi, bet viņš turpinās iegūt vidējo izglītību. Uzturlīdzekļus saņem no valsts. Vai pēc pilngadības sasniegšanas bērnam ir jāvēršas tiesā ar prasību par uzturlīdzekļa piedzīšanu, vai kā bērnam būs jārīkojas, lai turpinātu saņemt uzturlīdzekļus?

A
atbild:
17. novembrī, 2021

Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 3. panta pirmā daļa paredz:

“Fonds ir valsts budžetā paredzētais līdzekļu kopums. Ar Fonda līdzekļiem tiek nodrošināti bērni līdz pilngadības sasniegšanai, kā arī personas pēc pilngadības sasniegšanas, ja tās turpina iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību Latvijas Republikā, bet ne ilgāk kā līdz 21 gada vecuma sasniegšanai, jebkurā no šādiem gadījumiem:

1) vecāks nenodrošina bērnam uzturlīdzekļus vismaz šā likuma 13. panta 2.2 daļā noteiktajā apmērā un nepastāv kāds no šā likuma 11. panta piektajā daļā minētajiem apstākļiem;

 2) parādnieks nepilda tiesas nolēmumu par uzturlīdzekļu piedziņu vai vienošanos par uzturlīdzekļiem un no zvērināta tiesu izpildītāja saņemtas ziņas, ka parādnieks nav paziņojumā par pienākumu izpildīt nolēmumu noteiktajā termiņā ieskaitījis zvērināta tiesu izpildītāja depozīta kontā paziņojumā norādīto summu.”

Attiecīgi, ja bērns turpina iegūt vidējo izglītību, uzturlīdzekļus viņš saņems no Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas. Lai bērnam tiktu maksāti uzturlīdzekļi, viņam pēc pilngadības sasniegšanas ir jāvēršas ar iesniegumu administrācijā patstāvīgi, jo pēc pilngadības sasniegšanas uzturlīdzekļi tiek maksāti viņam, nevis vecākam.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas