E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24731
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Par vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta uzrādīšanas prasību

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. novembrī, 2021
Mārtiņš

Labdien! Man ir jautājums par jaunajiem rīkojumiem, kas it kā liegtu strādāt bez sertifikāta un pārslimošanas. Rīkojumā Nr. 720 5.7.1 no 2021. gada 15. decembra darbiniekiem, tostarp brīvprātīgajiem un personām ar ārpakalpojuma līgumiem, kuri nav minēti šā rīkojuma 5.7. apakšpunktā un kuri veic darba pienākumus klātienē, nepieciešams vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts. Vai tas attiecas arī uz darba līgumu, ja minēts tikai ārpakalpojuma līgums? Tāpat arī Ministru kabineta 2021. gada 28. septembra noteikumos Nr. 662 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” minēts tikai ārpakalpojuma līgums. Vai tas attiecināms arī uz darba līgumiem? Paldies!

A
atbild:
22. novembrī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 3. pants noteic, ka  darbinieks ir fiziskā persona, kas uz darba līguma pamata par nolīgto darba samaksu veic noteiktu darbu darba devēja vadībā.

MK rīkojuma Nr. 720 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” 5.7.1 punkts nosaka:

no 2021. gada 15. decembra darbiniekiem, tostarp brīvprātīgajiem un personām ar ārpakalpojuma līgumiem, kuri nav minēti šā rīkojuma 5.7. apakšpunktā un kuri veic darba pienākumus klātienē, nepieciešams vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

Tas nozīmē, ka prasība pēc vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta pēc šī gada 15. decembra ir attiecināma uz visiem darbiniekiem, kas nodarbināti uz darba līguma pamata, kā arī brīvprātīgajām personām un personām ar ārpakalpojuma līgumiem, kuri veic darba pienākumus klātienē un, ja pastāv kāds no 5.7. punktā un apakšpunktos minētajiem apstākļiem:

  • ja darbinieks (amatpersona) darba (amata) pienākumu pildīšanas laikā ir tiešā saskarsmē ar klientiem, nonāk fiziskā kontaktā vai ilgstoši atrodas tuvāk par diviem metriem no klienta vai vairāki darbinieki (amatpersonas) darba (amata) pienākumus veic ilgstošā savstarpējā saskarsmē, nonāk fiziskā kontaktā vai ilgstoši atrodas tuvāk par diviem metriem;
  • ja darbiniekam (amatpersonai) ir paaugstinātas iespējas inficēties, atrodoties tiešā saskarsmē un kontaktējoties ar lielu skaitu personu, kuru veselības stāvoklis nav zināms;
  • ja darbinieka (amatpersonas) klātienes darba (amata) pienākumi ir kritiski svarīgi sabiedrībai, kā arī uzņēmuma vai iestādes darbības nepārtrauktības nodrošināšanai.
Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas