E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24723
Lasīšanai: 2 minūtes

Kā aprēķinās maternitātes pabalstu, ja darbavietā bijusi arī dīkstāve

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. novembrī, 2021
Madara

Labdien! Man ir jautājums par maternitātes pabalsta aprēķināšanu. Vēlos saprast, kā man tiks aprēķināts šis pabalsts, ja no 19.12.2020. līdz 31.05.2021. ir bijusi dīkstāve. Trīs no šiem mēnešiem strādāju pāris dienu mēnesī (precīzāk, pa 2 dienām), par kurām man darbs samaksāja. Atlikušais laiks ir dīkstāve. Pirmsdzemdību atvaļinājumā eju janvārī. Vai dīkstāves periods, kur sanāk pa nullēm, + dienas, par kurām ir samaksāts mazāk nekā 100 eiro, tiks ņemtas vērā aprēķinā?

A
atbild:
25. novembrī, 2021
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Iveta Olte, Pabalstu metodiskās vadības daļa vecākā eksperte

Primāri tiesību iegūšanai uz maternitātes pabalstu tiek noteikts kvalifikācijas periods. Būtiski ir, lai  obligātās iemaksas maternitātes pabalstam būtu veiktas ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā vai sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums. Laiks, par kuru bija piešķirts dīkstāves pabalsts, tiesību noteikšanai tiek ieskaitīts (ņemts vērā) kvalifikācijas periodā neatkarīgi no tā, ka šajā periodā obligātās iemaksas nav veiktas.

Savukārt, aprēķinot vidējo apdrošināšanas iemaksu algu maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai, tiks ņemts vērā laika periods un ienākumi, ko guvāt strādājot noteiktajā laika periodā. Dīkstāves pabalsts netiks ieskaitīts darba ienākumos, un attiecīgi arī dīkstāves laiks netiks iekļauts dienu skaitā, aprēķinot maternitātes pabalstu.

Ja vēlaties iegūt detalizētāku informāciju savā konkrētajā dzīves situācijā, iesakām saziņai lietot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras informējošos kanālus: rakstot konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot 64507020.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas