E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24722
Lasīšanai: 2 minūtes

Atvaļinājuma izmantošana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. novembrī, 2021
Uģis

Vai darba devējs var pieprasīt, ka gada sākumā man atvaļinājuma atlikumam ir jābūt 0? Vai ir noteikts dienu skaits, cik gada sākumā var būt atvaļinājuma atlikums?

A
atbild:
22. novembrī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Katram darbiniekam ir savs individuālais darba gads. Tas sākas ar dienu (datumu), kad noslēgts darba līgums, un ilgst vienu gadu līdz nākamā gada attiecīgajam datumam. Piemēram, ja darba līgums ir noslēgts 20.11.2018, tad darbinieka individuālais darba gads sākas 20.11. un beidzas nākamā gada 19.11. Sekojoši sākas nākamais darba gads utt. Par šo laika periodu – vienu darba gadu – darbiniekam pienākas četru kalendāra nedēļu ilgs darba devēja apmaksāts  atvaļinājums.

Darba devējam likums uzliek pienākumu saskaņā ar vienošanos vai iepriekš sastādītu grafiku darbiniekam dot tiesības uz atpūtu – izmantot atvaļinājumu. Atvaļinājumu darba devējs darbiniekam piešķir, primāri vērtējot uzņēmuma vajadzības, nevis darbinieka vēlmes. Atvaļinājuma neizmantošana jeb uzkrāšana nav vēlama, jo negatīvi ietekmē darbinieka darba spējas normāli strādāt.

Darba likums tikai īpašās situācijās dod tiesības darba devējam atvaļinājumu piešķirt daļējā (divas kalendāra nedēļas) apmērā, piemēram, ja tas negatīvi ietekmē normālu uzņēmuma darba gaitu. Neizmantotā atvaļinājuma daļa ir pēc iespējas jāpievieno nākamā gada atvaļinājumam, tādējādi to pagarinot no četrām uz sešām nedēļām. Līdz ar to darbiniekam var izveidoties atvaļinājuma uzkrājums, ja darba apstākļu dēļ darba devējs nav varējis piešķirt ikgadējo atvaļinājumu pilnā apmērā.

Lai gan vispārēji darbinieka tiesības uz atvaļinājumu nezūd, darba devējs ir ieinteresēts neveidot darbinieku atvaļinājuma uzkrājumus, bet plānot atvaļinājumu izmantošanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas