E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24720
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai pāriešana citā darbā samazinās vecāku pabalstus

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. novembrī, 2021
Karīna

Labdien! Cenšos saprast, kā pareizi aprēķina visus māmiņas pabalstus, ejot dekrētā. Šobrīd 6 mēnešus strādāju oficiālā darbā, ir iespēja darbu nomainīt uz labāku, bet iestājusies grūtniecība. Vai taisnība, ka lielāks naudas apmērs būs tad, ja palikšu vecajā darbā un no tā iešu dekrētā? Vai nav starpības? Sanāk, ka, uzsākot jaunu darbu, tie pārklājas, ar 28. datumu esmu prom no vecā un ar 29. datumu jau sāku darbu jaunajā. Attiecīgi visu laiku tiek maksāti nodokļi. Būšu ļoti pateicīga saņemt atbildi un izprast, kā tas viss notiek.

A
atbild:
23. novembrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba ņēmējs ir obligāti sociāli apdrošināms, un pabalstus, uz kuriem ir tiesības, aprēķina no iemaksu algas (bruto algas). Aprēķinam tiek noteikta vidējā iemaksu alga 12 mēnešu periodā, neskaitot pēdējos trīs – mēnesi, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums: maternitātes pabalstam tā ir diena, kad izsniegta darbnespējas lapa sakarā ar grūtniecību, vecāku pabalstam – kad piešķirts vecāku pabalsts.

Ja 12 mēnešu periodā ietilps gan alga vecajā darba vietā, gan jaunajā (labākā – ar to acīmredzot domāta lielāka alga), tad tiks ņemtas vērā visas iemaksu algas attiecīgajos mēnešos, arī jaunās darbavietas alga.

Gan maternitātes, gan vecāku pabalstam noteiktajā 12 mēnešu periodā neieskaita pārejošas darba nespējas dienas, par kurām izmaksāts slimības pabalsts (darba nespējas lapa “B”), grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, kā arī bērna kopšanas atvaļinājuma kalendāra dienas.

Informācija par pabalstiem vecākiem un to aprēķināšanu ir pieejama Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras vietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas