E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24701
Lasīšanai: 2 minūtes

BKA laikā vecāku pabalstu maksā līdz bērna viena vai pusotra gada vecumam

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. novembrī, 2021
Sabīne

Labdien! Es šobrīd neesmu darba attiecībās, bet bērna tēvs strādā labi apmaksātu darbu jau vairāk nekā gadu, mums kopā ir 3 bērniņi, jaunākajam šobrīd ir 2 gadi un 3 mēneši. Piedzimstot jaunākajam bērnam nebiju darba attiecībās, tādēļ saņēmu tikai vienreizējo pabalstu un bērna kopšanas pabalstu. Izlasījām ar bērna tēvu, ka bērna kopšanas atvaļinājumu var izņemt līdz bērna 8 gadu vecumam. Vai šobrīd, kad bērnam ir 2 gadi un 3 mēneši, arī ir iespēja kārtot bērna kopšanas atvaļinājumu? Bērna tēvs noteikti gribētu turpināt strādāt un pabalstu kārtotu 30% apmērā... Bet vai to ir iespēja kārtot tagad, kad bērnam ir jau 2 gadi? Paldies par atbildi jau iepriekš!

A
atbild:
22. novembrī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 156. pantā nostiprinātās vecāku tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu (BKA) attiecas gan uz mammu, gan tēti,  kas ir darba attiecībās. Šādu atvaļinājumu katrs vecāks, tātad arī tētis, ir tiesīgs izmantot kopumā līdz pusotram gadam vienkopus vai pa daļām periodā no bērna piedzimšanas līdz tā astoņu gadu vecumam. Šo atvaļinājumu piešķir darba devējs, bet apmaksā valsts, piešķirot vecāku pabalstu.

Diemžēl vecāku pabalsta piešķiršana ir saistīta ar bērna vecumu. Šo pabalstu viens no vecākiem var saņemt līdz bērna viena vai pusotra gada vecumam. Izrietoši no iepriekšminētā, bērna tēvs šobrīd var darba devējam prasīt piešķirt BKA, taču tas nebūs apmaksāts.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas