E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24694
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kā izbeigt kopīpašumu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. novembrī, 2021
Olga

Man un diviem radiniekiem ir kopīpašums: zemes gabals 1,5 ha platībā. Gribētu sadalīt kopīpašumu trijās platībā vienādās daļās, atsevišķos īpašumos. Saņēmām pašvaldības piekrišanu. Lai sadalītu īpašumu, ir jāizstrādā zemes ierīcības plāns, taču radinieki nav spējīgi piedalīties apmaksā. Es arī nevaru viena segt visus izdevumus. Vai pastāv iespēja man iziet no šā kopīpašuma šādā situācijā, kad līdzīpašnieki ir ar mieru pārtraukt kopīpašumu, bet nav gatavi segt izdevumus? Kā man būtu pareizāk rīkoties, lai tiktu pie savas īpašuma daļas? Vai es varu pretendēt uz konkrēto zemes gabala trešdaļu un pasūtīt tās uzmērīšanu un izdalīšanu atsevišķā īpašumā?

A
atbild:
22. novembrī, 2021
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Saskaņā ar Zemes ierīcības likuma 14. pantu zemes ierīcības projekta izstrādi kopīpašumā esošas zemes vienības sadalīšanai atsevišķos īpašumos ierosina visi tā kopīpašnieki vai kāds no viņiem, lai sev piederošo domājamo daļu nodalītu atsevišķā īpašumā. Tas nozīmē, ka zemes ierīcības projekta izstrādi pašvaldībā var ierosināt arī viens no kopīpašniekiem tieši tādēļ, lai izbeigtu kopīpašumu.

Tomēr minētais neatceļ Civillikuma 1068. panta noteikumus par to, ka rīkoties ar kopīpašuma priekšmetu kā visumā, tā arī noteiktās atsevišķās daļās drīkst tikai ar visu kopīpašnieku piekrišanu; bet, ja kāds no viņiem rīkojas atsevišķi, tad šī rīcība nevien nav spēkā, bet arī uzliek pēdējam pienākumu atlīdzināt pārējiem zaudējumus, kas viņiem ar to nodarīti.

Tādēļ šādā situācijā primāri ir nepieciešams atrisināt jautājumu par kopīpašuma izbeigšanu (tostarp ar zemes ierīcības projektu un attiecīgu līgumu par īpašuma reālu sadalīšanu), jo atbilstoši Civillikuma 1074. pantam nevienu kopīpašnieku nevar piespiest palikt kopīpašumā, ja vien tā nodibināšanas noteikumi nerunā tam pretim; turpretim katrs kopīpašnieks var katrā laikā prasīt dalīšanu. Ja kāds no kopīpašniekiem nepiekrīt īpašuma sadalīšanai, tad to var izdarīt tikai prasības kārtībā tiesā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas