E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24654
Lasīšanai: 4 minūtes
1
6
1
6

Kā aprēķina pabalstus, ja dzimst bērni ar mazu vecuma starpību

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. novembrī, 2021
Linda

Labdien! Šobrīd esmu bērna kopšanas atvaļinājumā, bērns piedzima 20. jūlijā (šobrīd mazulim 3 mēneši), saņemu no valsts naudiņu 1000 eiro, pieteicos uz 1 gadu, nevis 1,5 gadus ilgu bērna kopšanas ilgumu. Tagad atkal esmu stāvoklī. Vai turpināšu saņemt par pirmo bērnu tos 1000 eiro, kad piedzims otrs bērns, jo vēl nebūs pagājis gads, un vai saņemšu grūtniecības 7. mēnesī tās lielās naudiņas?

A
atbild:
16. novembrī, 2021
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Iveta Olte, Pabalstu metodiskās vadības daļa vecākā eksperte

No jautātā saprotams, ka vēlaties zināt, uz kādiem pabalstiem jums būs tiesības, ja piedzims bērni ar mazu vecuma starpību; vai maternitātes (grūtniecības) pabalstu saņemsiet tādā pašā apmērā kā pirms pirmā bērna dzimšanas.

Informācija par pabalstu aprēķinu:   

Maternitātes pabalsts

  • Vidējo apdrošināšanas iemaksu algu maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā tiek piešķirts grūtniecības atvaļinājums. Noteiktajā 12 mēnešu periodā, neieskaitot pārejošas darba nespējas dienas, par kurām izmaksāts slimības pabalsts (darba nespējas lapa “B”), grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, kā arī bērna kopšanas atvaļinājuma kalendāra dienas.
  • Ja visā vidējās iemaksu algas noteikšanas periodā alga nav bijusi pārejošas darba nespējas, grūtniecības/ dzemdību atvaļinājuma, bērna kopšanas atvaļinājuma dēļ, tad vidējo iemaksu algu nosaka par 12 mēnešu periodu, atkāpjoties līdz pirmajam mēnesim, kurā bija iemaksu alga.
  • Tā kā nevar atrasties vienlaikus divos atvaļinājumos, tad laikā, kad saņemsiet maternitātes pabalstu un atradīsieties grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā vecāku pabalsts par pirmo bērnu tiks izmaksāts 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Vecāku pabalsts

  • Vecāku pabalstu jums aprēķinās no jauna. Proti, no jauna aprēķinās vidējo apdrošināšanas iemaksu algu un aprēķinās pabalsta apmēru.
  • Vecāku pabalstam vidējo iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, no kura šis pabalsts tiek piešķirts. Vidējo iemaksu algu vecāku pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina līdzīgi kā maternitātes pabalstam. Arī šajā gadījumā no 12 mēnešu perioda tiek izslēgtas pārejošas darbnespējas, bērna kopšanas atvaļinājuma, kā arī grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas.
  • Lai vecāku pabalstu par nākamā bērna kopšanu piešķirtu lielākajā apmērā, veic salīdzināšanu pabalsta apmēriem: kāds aprēķināts no jauna, un kāds bija aprēķināts par iepriekšējā bērna kopšanu.
  • Izmaksā vienu, apmēra ziņā lielāko pabalstu.

Zināšanai:

Nosacījums par pabalsta apmēra “saglabāšanu” ir spēkā tikai vecāku pabalstam, uz maternitātes pabalstu tas neattiecas. Maternitātes pabalsts jums tiks aprēķināts no jauna un var atšķirties no iepriekš saņemtā.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 61 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas