E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24647
Lasīšanai: 2 minūtes

Pienākums maksāt minimālos uzturlīdzekļus nav saistīts ar vecāka vecumu vai mantisko stāvokli

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. novembrī, 2021
Sandra

Labdien! Manai meitai ir 19 gadi, viņa nestrādā un ir pilna laika klātienes 1. kursa studente. Tēvs maksā minimālos alimentus (30% no minimālās algas), taču tagad viņš dodas vecuma pensijā un apgalvo, ka alimentus vairs nevarēs turpināt maksāt. Kas man jādara, lai līdz 21 gada vecumam, kamēr meita mācās, viņa tos saņemtu?

A
atbild:
17. novembrī, 2021

Civillikuma 179. panta pirmā daļa noteic, ka vecākam ir pienākums uzturēt bērnu līdz brīdim, kamēr viņš spēj pats sevi apgādāt.

Minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kuru bērnam nodrošināt ir pienākums katram no vecākiem neatkarīgi no savām spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa, nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu.

Praksē bērns pēc pilngadības sasniegšanas turpina mācības, un pienākums uzturēt gulstas līdz 24 gadu vecumam, ja vien bērns nesāk strādāt algotu darbu. Vecāks nevar aizbildināties ar savu vecumu vai materiālo stāvokli, lai nemaksātu minimālos uzturlīdzekļus.

Ja bērns iegūst augstāko izglītību, tad piedzīt uzturlīdzekļus var pati meita (jo viņa jau ir pilngadīga), iesniedzot prasības pieteikumu tiesā pret savu tēvu, kurš atsakās sniegt uzturlīdzekļus. Ja meita iegūtu un turpinātu iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību Latvijā, tad viņa varētu lūgt uzturlīdzekļu izmaksu no Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas līdz 21 gada vecumam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas