E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24628
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kādā termiņā pilngadīgs bērns var apstrīdēt paternitāti

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. novembrī, 2021
Helēna

Labdien! Esmu dzimusi 1996. gadā, un manā dzimšanas apliecībā ir ierakstīts mammas tā brīža laulātais, nevis mans bioloģiskais tēvs. Kā ir iespējams labot šos datus dzimšanas apliecībā un anulēt/labot ierakstu par tēvu? Es gribētu, lai dokumentos figurē mans īstais tēvs. Paldies!

A
atbild:
10. decembrī, 2021
Ilona Barkovska
juriste

Civillikuma 146. panta otrā daļa noteic, ka par tēvu bērnam, kurš piedzimis sievietei laulības laikā vai ne vēlāk kā 306. dienā pēc tam, kad laulība izbeigusies ar vīra nāvi, laulības šķiršanu vai laulības atzīšanu par neesošu, uzskatāms bērna mātes vīrs (paternitātes pieņēmums).

Pats bērns var apstrīdēt šo paternitātes pieņēmumu divu gadu laikā pēc pilngadības sasniegšanas. To nosaka Civillikuma 149. panta ceturtā daļa. Ja persona ir dzimusi 1996. gadā un viņai šobrīd ir 24 vai 25 gadi, tad likumā norādītais termiņš ir notecējis (ir iestājies noilgums).

Savukārt paternitāti ir iespējams atzīt labprātīgi, ja bērna mātes vīrs (vai bijušais vīrs), kas dzimšanas apliecībā ir ierakstīts par bērna tēvu, bērna māte un bērna bioloģiskais tēvs iesniegs dzimtsarakstu nodaļā kopīgu iesniegumu, uz kura būs notariāli apliecināts visu šo personu parakstu īstums.

Tas ir noteikts Civillikuma 155. panta astotajā daļā, proti: paternitāti var atzīt arī tad, ja bērna māte, bērna mātes vīrs vai bērna mātes bijušais vīrs un bērna bioloģiskais tēvs personiski iesniedz kopīgu iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā vai dzimtsarakstu nodaļai adresētu iesniegumu, uz kura notariāli apliecināts iesniedzēju paraksta īstums. Tāpat jūs varat iepazīties ar portālā iepriekš publicēto atbildi uz līdzīgu jautājumu.

Trīspusējs paternitātes atzīšanas iesniegums ir pieejams šeit (tas ir Ministru kabineta noteikumu Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” 15. pielikums).

Pēc šo darbību izpildes un atbilstoši Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 35. panta pirmajai daļai dzimšanas reģistra ierakstu papildina ar ziņām par bērna tēvu, ja bērnam paternitāte ir atzīta, noteikta vai paternitātes fakts konstatēts Civillikuma 154., 155., 157. un 158. pantā paredzētajā kārtībā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas