E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24574
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Koplietošanas telpu uzkopšanas kārtība

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. oktobrī, 2021
Ilona

Labdien! Interesē, kā rīkoties šajā situācijā. Vīrietis, invalīds, iegādājās vienistabu dzīvokli piecu stāvu kooperatīvajā daudzdzīvokļu mājā. Kā izrādījās, apsaimniekotājs neveic kāpņu telpu uzkopšanu. Ir grafiki, katram dzīvoklim pēc kārtas reizi trijos mēnešos jāuzkopj sava stāva kāpņu telpa. Nav saprotams, kam jāmazgā logi, kam jātīra pagrabs, bēniņi. Protams, ka, dzīvojot otrajā stāvā, ne īpaši gribas kopt lielāko netīrību, kuru, garām ejot, atstāj augšējo stāvu iedzīvotāji. Kā noprotu, pašreiz valstī nav paredzēta atbildība par kāpņu telpu nekopšanu. Vai patiešām tā ir –, ja viņš nekops, būs netīrība, ar kuru visiem būs jāsamierinās? Vai apsaimniekotājs bez vairākuma piekrišanas nedrīkst uzkopt un piestādīt rēķinu par padarīto darbu visiem dzīvokļu īpašniekiem? Šķiet ļoti netaisnīgi, ka augšējo stāvu 2—3 istabu dzīvokļos, kuros dzīvo trīs, četru cilvēku ģimenes, uzkopj tikai savu stāvu, kur lielākā daļa netīrumu paliek apakšējos stāvos. Bet invalīdam, kurš viens pats dzīvo mazā dzīvoklī, viss ir jāuzkopj vai jāmaksā kādam, kurš uzkoptu viņa vietā. Lūdzu, jūsu padomu!

A
atbild:
27. oktobrī, 2021
Inese Helmane
LV portāls

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 5. panta pirmā daļa nosaka, ka dzīvojamās mājas pārvaldīšanas nodrošināšana (tajā skaitā ar dzīvojamās mājas pārvaldīšanu saistītu lēmumu pieņemšana, darījumu slēgšana) ir dzīvojamās mājas īpašnieka pienākums.

Dzīvojamās mājas pārvaldīšana ietver:

  • obligāti veicamās pārvaldīšanas darbības;
  • citas pārvaldīšanas darbības.

Likuma 6. pants nosaka dzīvojamās mājas pārvaldīšanas darbības, tajā skaitā arī sanitāro apkopi. Bieži vien dzīvokļa īpašnieki pārvaldniekam uztic daļu vai visas obligāti veicamās pārvaldīšanas darbības.

Jūsu gadījumā īpašnieki ir nobalsojuši par noteiktu koplietošanas telpu uzkopšanas kārtību, kas ir noteikta pārvaldīšanas līgumā, kā arī par to, kādi uzdevumi, cik plaši, kādā kārtībā un termiņos, par kādu samaksu ir jāveic pārvaldniekam. Lai koplietošanas telpu uzkopšanas kārtību mainītu, ir nepieciešams jauns dzīvokļu īpašnieku balsojums. Tam ir jāparedz arī finansējums.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas