E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2457
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Par ieturējumiem no parādnieka darba algas

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūnijā, 2013
Velta Puķe

Vai darba devējs var ieturēt no darbinieka darba algas uzturlīdzekļus uz tiesas lēmuma (sprieduma) pamata, vai arī vajadzīgs izpildu raksts? Gadījumā, ja uzturlīdzekļu apmērs pārsniedz 50% no darba algas un ir vēl izpildu raksts citā lietā, vai ir jāievēro piedziņas kārtas un vai ir piemērojama CL 594.panta 2.daļa?

A
atbild:
17. jūnijā, 2013
Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome
Vidaga Daniševska, vecākā juriste

Kārtību, kādā tiek veikti ieturējumi no darba algas, noteic Civilprocesa likuma 594.pants: ieturējumi no parādnieka darba samaksas un tai pielīdzinātiem maksājumiem tiek izdarīti pēc izpildu dokumentiem līdz piedzenamā parāda dzēšanai.

Zvērināta tiesu izpildītāja rīkojums par ieturējumu veikšanu no darba samaksas un tai pielīdzinātiem maksājumiem tiek izdots, pamatojoties uz izpildu dokumentu, proti, izpildu raksta vai tiesas lēmuma par saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanu. Ievērojot to, darba devējam, saņemot zvērināta tiesu izpildītāja rīkojumu par naudas līdzekļu ieturēšanu, ir pienākums pirmām kārtām pildīt minēto rīkojumu, neskatoties uz to, ka viņam iesniegts spriedums par uzturlīdzekļu piedziņu.

Protams, ja uz vienu darba samaksu tiek vērsta piedziņa, pamatojoties uz vairākiem izpildu dokumentiem, maksimālais ieturējuma apmērs ir noteikts Civilprocesa likuma 594.panta otrajā daļā. Darba devējam, sadalot darba samaksu starp saņemtajiem rīkojumiem, ir jāvērtē piedziņas kārtas. Ja viens izpildu raksts ir par uzturlīdzekļu piedziņu un otrs – par parāda piedziņu, augstāka kārta būs uzturlīdzekļu piedziņas rīkojumam un to izpilda pirmām kārtām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas