E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24566
Lasīšanai: 2 minūtes

Zemes izmantošanas aizliegums

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. oktobrī, 2021
Raimonds

Vai ceļa rekonstrukcijas gadījumā darbu veicējs drīkst, nebrīdinot zemes īpašnieku, pārvietoties pa privātīpašumu vai novietot tur vieglo vai smago tehniku? Un, ja nedrīkst, kur vērsties?

A
atbild:
09. novembrī, 2021

Civillikuma:

927. pants noteic, ka īpašums ir pilnīgas varas tiesība par lietu, t. i., tiesība valdīt un lietot to, iegūt no tās visus iespējamos labumus, ar to rīkoties un noteiktā kārtā atprasīt to atpakaļ no katras trešās personas ar īpašuma prasību.

1042. pants noteic, ka zemes īpašniekam pieder ne vien tās virsa, bet arī gaisa telpa virs tās, kā arī zemes slāņi zem tās un visi izrakteņi, kas tajos atrodas.

1043. pants noteic, ka zemes īpašnieks var pēc sava ieskata rīkoties ar savas zemes virsu, gaisa telpu virs tās, kā arī ar zemes slāņiem zem tās, ja vien viņš ar to neskar svešas robežas.

Tādējādi zemes īpašniekam ir absolūta vara pār savu īpašumu, kas sevī ietver kā atļaut, tā aizliegt tā lietošanu (tostarp arī pārvietošanos par to).

Ceļu būvdarbu veicējs bez zemes īpašnieka atļaujas nav tiesīgs pārvietoties un novietot savu celtniecības tehniku jūsu īpašumā, ja vien jūs tam neesat devis nepārprotamu piekrišanu (piemēram, saskaņojot būvprojektu). Šādā situācijā jums ir jāvēršas pašvaldības policijā, un, ja zemes īpašumam ir nodarīts kaitējums, jums ir tiesības uz kaitējuma atlīdzinājumu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas