E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24558
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Kas ir darba alga un kas ir darba samaksa

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. oktobrī, 2021
Santa

Labdien!
Notiek šķiršanās process. Ir nepieciešams uzrādīt, kāda ir 6 mēnešu vidējā bruto alga. Esmu karavīrs, man tiek izmaksātas kompensācijas uzturam un īrei. Šī kompensācija man ir nepieciešama manu tiešo darba pienākumu veikšanai. Vai kompensācija tiek pieskaitīta bruto algai?

A
atbild:
01. novembrī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba alga ir viena no darba samaksas komponentēm. Savukārt darba samaksa ir darbiniekam regulāri izmaksājamā atlīdzība par darbu, kurā ietilpst darba alga, piemaksas, prēmijas un cita veida atlīdzība, kas saistīta ar darbu, tostarp kompensācijas.

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 3. pants, kas attiecināms arī uz NBS karavīriem, nosaka, ka atlīdzību šā likuma izpratnē veido darba samaksa, sociālās garantijas un atvaļinājumi. Darba samaksa šā likuma izpratnē ir mēnešalga, piemaksas, prēmijas un naudas balvas.

Savukārt sociālās garantijas šā likuma izpratnē ir pabalsti, kompensācijas, apdrošināšana un šajā likumā noteikto izdevumu segšana.

Vēršoties pie darba devēja, jums ir jāiesniedz tiesas izsniegtā izziņa, kas dos pamatu darba devējam sagatavot tiesai nepieciešamo informāciju. Darba devēja sagatavoto izziņu tiesa vērtēs atbilstoši kompetencei.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas