E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24556
Lasīšanai: 6 minūtes

Likums nosaka summu, kas ir saglabājama parādniekam

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. oktobrī, 2021
Roze

Vai ir tiesības prasīt atbloķēt kontu un atgriezt naudu? Konts ir bloķēts, tiesu izpildītājs vairākas reizes (vēstules, zvani, iesniegumi) ir brīdināts, ka šis ir vienīgais algas konts (izraksts nosūtīts), ka ir mazgadīgie bērni, nāk bērnu pabalsts, un jau tiek ieturēta nauda pēc viņa lietas. Turklāt nav iespējas kvalitatīvi veikt darba pienākumus, jo nevar ar karti apmaksāt nepieciešamo programatūru. Tagad noņem naudu no algas un vēl atņem visu, kas virs minimuma, arī ģimenes pabalstu. Uz vēstulēm neatbild, nereaģē, sola atgriezt naudu, bet... atbildība uz cilvēka ar parādiem, bet nevar taču būt dubultais ieturējums?

A
atbild:
15. janvārī, 2022

Ieturējumu apmērs ir atkarīgs no piedzenamā parāda veida un piedzenamo parādu skaita. Tomēr likums paredz noteiktu summu, kas ir saglabājama parādniekam.

Civilprocesa likuma 594. pants noteic, ka no parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzināmajiem maksājumiem ieturējumus izdara šādā apmērā:

  • uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā – saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas (šobrīd minimālā alga: 500 eiro) un papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu – līdzekļus 15 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas;
  • piedzenot uzturlīdzekļus, zaudējumus vai kompensāciju sakarā ar personisku aizskārumu, kura rezultātā radies sakropļojums vai cits veselības bojājums vai iestājusies personas nāve, vai kompensāciju par kaitējumu, kas radīts ar noziedzīgu nodarījumu vai administratīvu pārkāpumu, kā arī izpildot administratīvā pārkāpuma procesā pieņemtos nolēmumus, – 50 procentus, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas un papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu – līdzekļus 15 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas;
  • pārējos piedziņu veidos, ja likumā nav noteikts citādi, – 30 procentus, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus minimālās mēneša darba algas apmērā un papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu – līdzekļus 15 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas.

Bet saskaņā ar Civilprocesa likuma 596. pantu summas, uz kurām nevar vērst piedziņu, ir:

  • atlaišanas pabalsts, apbedīšanas pabalsts, vienreizējs pabalsts mirušā laulātajam, valsts sociālie pabalsti, valsts atbalsts ar celiakiju slimam bērnam, apgādnieka zaudējuma pensija un atlīdzība par apgādnieka zaudējumu;
  • kompensācijas izmaksas par darbiniekam piederošo instrumentu nolietošanos un citas kompensācijas saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas regulē darba tiesiskās attiecības;
  • darbiniekam izmaksājamās summas sakarā ar komandējumu, pārcelšanu un nosūtīšanu darbā uz citu apdzīvotu vietu;
  • sociālās palīdzības pabalsti;
  • bērna uzturlīdzekļi Ministru kabineta noteikto minimālo bērna uzturlīdzekļu apmērā, kurus, pamatojoties uz tiesas nolēmumu vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas lēmumu, maksā viens no vecākiem, kā arī Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksājamie bērna uzturlīdzekļi.

Tomēr būtiski norādīt, ka tiesu izpildītājam nav pieejas jūsu kontiem un, ja konts ir bloķēts, tad kredītiestāde ir tā, kas saskaņā ar tiesu izpildītāja rīkojumu veic ieturējumu.

Tas nozīmē, ka var gadīties tāda situācija, ka, piemēram, jūsu bloķētajā kontā tiek ieskaitīta darba samaksa, no kuras jau darba devējs ir veicis ieturējumu, bet kredītiestāde tāpat veic ieturējumu un pārskaita to tiesu izpildītājam (ieturējumi no darba algas un kontu apķīlāšanas ir divas dažādas piespiedu izpildes darības, kas pastāv paralēli).

Tādā gadījumā jums ir jāvēršas pie tiesu izpildītāja ar rakstveida iesniegumu, norādot, ka minētais konts ir nepieciešams darba samaksas saņemšanai un ka lūdzat to atķīlāt. Iesniegumam neieciešams pievienot attiecīgā bankas konta izdrukas, kurās ir redzams, ka šajā kontā tiek ieskaitīta tikai darba samaksa (vai summas, uz kurām nevar vērst piedziņu). Tiesu izpildītājs, pamatojoties uz jūsu iesniegumu, varēs pārliecināties par tajā minēto informāciju un pieņemt lēmumu atbloķēt kontu, kā arī, ja tā rezultātā no darba algas ir ieturētas lielākas summas nekā pieļauj likums, tad šī starpība ir atmaksājama parādniekam.

Ja jums ir problēmas komunikācijā ar tiesu izpildītāju (piemēram, neatbild uz iesniegumiem), tad aicinu jūs vērsties Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomē, savukārt, ja vēlaties sūdzēties par kādu tiesu izpildītāja rīcību, tad to, iesniedzot motivētu sūdzību, var pārsūdzēt rajona (pilsētas) tiesā pēc tiesu izpildītāja amata vietas 10 dienu laikā no pārsūdzamās darbības izdarīšanas dienas vai dienas, kad sūdzētājam, kuram nav paziņots par izdarāmās darbības laiku un vietu, kļuvis par to zināms (skatīt Civilprocesa likuma 632. panta pirmo daļu).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 88 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas