E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24555
Lasīšanai: 2 minūtes

Saimnieciskās darbības veicējam jāizvēlas nodokļu režīms

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. oktobrī, 2021
Linda

Plānoju uzsākt nelielu saimniecisko darbību (ar rokdarbiem) kā fiziska persona, bet man ir arī pamatdarbs, kurā alga ir pietiekami neliela, lai tiktu piešķirts neapliekamais minimums. Kāds nodokļu režīms man būtu vispiemērotākais, lai es nezaudētu neapliekamo minimumu pamatdarbā? Kā arī, vai man ir jāatver specializēts uzņēmēja bankas konts, vai der arī atsevišķs privātpersonas bankas konts, kurā iepriekš ir apgrozīti privātie līdzekļi, bet turpmāk plānoti tikai līdzekļi, kas būs saistīti ar saimniecisko darbību?

A
atbild:
29. oktobrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Šogad maksimālais neapliekamais minimums ir 300 eiro mēnesī, un tādu neapliekamo summu piemēro algai līdz 500 eiro mēnesī.

Sākot gūt papildu ienākumus, Valsts ieņēmumu dienestā jāreģistrē saimnieciskā darbība. Viena no iespējām ir no saimnieciskās darbības ienākuma maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli un pašnodarbinātā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI). Pašnodarbinātais VSAOI maksā reizi ceturksnī, IIN – reizi gadā, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju nākamajā gadā no 1. marta līdz 1. jūnijam.

Gada laikā IIN aprēķinam un diferencētā neapliekamā minimuma piemērošanai ņem vērā gan algota darba ienākumus, gan ienākumus no saimnieciskās darbības.

Lai nodrošinātu, ka naudas summas, kas gūtas ārpus saimnieciskās darbības un izlietotas personiskajām vajadzībām, ir nošķirtas no saimnieciskajā darbībā iegūtajām un izlietotajām naudas summām, saimniecisko darījumu naudas plūsmas izsekojamībai ieteicams nošķirt un izmantot atsevišķu bankas kontu, kurā tiek veikti tikai ar saimniecisko darbību saistīti darījumi.

Saimnieciskās darbības veicējs var izvēlēties maksāt mikrouzņēmumu nodokli.

Informācija par grāmatvedības un nodokļu jautājumiem saimnieciskās darbības veicējiem ir pieejama Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnē. Tajā atsevišķi ir arī izklāstīts par grāmatvedības organizēšanu saimnieciskās darbības veicējiem, nodokļu režīmiem, un ir norāde uz metodiskajiem materiāliem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas