E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24549
Lasīšanai: 3 minūtes

Kad izmaksā ģimenes valsts pabalstu pilngadīgam bērnam, kurš bijis aizbildnībā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. oktobrī, 2021
Anna

Sveiki! Vai es varu saņemt kādu pabalstu, ja mācos un man bija aizbildnis, bet tas ir atbrīvots no pienākumu pildīšanas? Šo var skatīt: https://www.vsaa.gov.lv/lv/pakalpojumi/ģimenes-valsts-pabalsts. Man ir 19 gadi. Vecākiem vecāku tiesības ir atņemtas. Mācos tālmācības vidusskolā.

A
atbild:
03. novembrī, 2021
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Solvita Sukure, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Bērns aizbildnībā atrodas, līdz viņš kļūst pilngadīgs, proti, sasniedz 18 gadu vecumu. Attiecīgi arī valsts pabalstus par bērnu saņēma aizbildnis. Kad bērns, kurš bijis aizbildnībā, sasniedz 18 gadu vecumu, ģimenes valsts pabalstu piešķir un izmaksā pašam bērnam. Tātad Jums ir tiesības uz ģimenes valsts pabalstu. Pabalstu izmaksā, ja mācāties vispārējās izglītības vai profesionālās izglītības iestādē un neesat stājies laulībā. Šādā gadījumā pabalstu piešķir uz laiku, kamēr apmeklējat izglītības iestādi, bet ne ilgāk kā līdz dienai, kad sasniegsiet 20 gadu vecumu.

Sniedzam skaidrojumu par Jūsu jautājumu kontekstā ar izmaiņām, kas stāsies spēkā 2022. gada 1. janvārī.

Ar grozījumiem Valsts sociālo pabalstu likumā (turpmāk – Likums), kas stāsies spēkā 2022. gada 1. janvārī, ir pieņemti  labvēlīgāki pabalsta piešķiršanas nosacījumi. Arī Jūsu gadījumā tas var ietekmēt pabalsta izmaksas ilgumu.

Šobrīd Likums nosaka, ka pabalstu piešķir par iepriekšējiem 6 mēnešiem. Ja šis termiņš ir nokavēts, to piešķir par iepriekšējiem 6 mēnešiem, skaitot no iesnieguma iesniegšanas dienas. Piemēram, ja iesniegumu iesniegsiet 2021. gada 2. novembrī, tad pabalstu piešķirs no 2021. gada 2. maija.

Informējam, ka no 2022. gada 1. janvāra nesaņemto pabalstu varēs izmaksāt par iepriekšējiem 24 mēnešiem, skaitot no iesnieguma iesniegšanas dienas. Piemēram, ja iesniegumu iesniegsiet 2022. gada 1. janvārī, tad pabalstu piešķirs no 2020. gada 1. janvāra, bet ne ātrāk kā no tiesību rašanās dienas. Jūsu gadījumā no 18 gadu vecuma sasniegšanas dienas, ja mācāties.

Visērtāk iesniegumu iesniegt portālā www.latvija.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas